Ook de busmaatschappijen worden getroffen door het Corona-virus. Je kunt zoals gebruikelijk inchecken met de OV Chipkaart, maar niet meer een kaartje kopen met de pinpas. 

En daar wordt nu misbruik van gemaakt. Vervoersmaatschappij Qbuzz ziet dat meer reizigers dan normaal met de pinpas hun rit willen betalen. Het vermoeden bestaat dat veel mensen het excuus, dat ze alleen pinnend kunnen betalen, aangrijpen om gratis te kunnen reizen. ‘Normaal gesproken reist 95 procent van de reizigers met de OV-chipkaart’, zegt Michel van der Mark van het bedrijf. ‘En die is niet gratis. ‘ Hij doet een oproep om echt te betalen: zo steun je het ov ook.  Reizigers moeten achterin de bus instappen. Voorin de bus hangen rood-witte linten, die reizigers bij de chauffeur vandaan moeten houden. Het is een maatregel die alle busvervoerders in Nederland treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Qbuzz blijft de komende tijd veel minder rijden dan normaal. Sinds afgelopen dinsdag geldt de zaterdagdienstregeling doordeweeks, aangevuld met enkele vroege ritten. Mede doordat er minder mensen met de bus gaan. Vanaf maandag zijn er enkele aanpassingen in de tijdelijke dienstregeling. Zo rijden er vanaf de P+R-locatie in Hoogkerk meer vroege bussen naar het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen. De bus van Eelde naar Groningen krijgt bijvoorbeeld een extra vroege rit.