De supermarkten nemen steeds meer maatregelen om het steeds maar verder verspreidende Corona-virus in te dammen.

Bij de Albert Heijn in Paterswolde zitten de caissières voortaan achter een plastic zeil en was daarmee trendsetter, want vele winkels volgen. “Dit zag je in het buitenland al. We waren aan het nadenken over voorzieningen”, vertelt supermarktmanager Erwin Schlepers. “Zeil is licht en zo te plaatsen. De reacties van de klanten zijn positief. En het personeel vindt het prettig, want ze zitten altijd kort op de klant. De norm van anderhalve meter afstand halen kassamedewerkers niet.” Albert Heijn stopt verder met de schep voor nootjes en ook tijdelijk met de uitgifte van zegels. Dit om zo weinig mogelijk handcontact te hebben. Deze maatregelen zijn landelijk opgelegd. De eerste hamsterwoede is volgens Schlepers voorbij. “Het hamsteren zet de logistiek op de kop. Het duurt even voordat dit weer op orde is. Voorraden zijn er wel. En waarom wc-papier? Dat verhaal komt uit Italië. Maar geen nood. In Nederland is genoeg toiletpapier.” Schlepers voegt er verder aan toe dat het voor alle ondernemers spannende tijden zijn.”
Ook Jumbo zit niet stil in deze crisis. Vanmorgen zijn de winkelkarren opgepoetst. Bij de kassa’s staan hygiënedoekjes. En de koffiehoek is weggehaald. “Dat is een plek waar mensen samenkomen, dat is ‘overdrachtsrisico’, zegt Jumbo-eigenaar Dries Pepping. Inmiddels werken ook de kassamedewerkers bij Jumbo achter plastic. Dries wil Albert Heijn bedanken voor deze tip. “Want: veiligheid boven alles.” Aan alles wordt gedacht, zo blijkt. “Ook beginnen we ’s morgens eerder zodat de winkel er op tijd goed bij staat. Momenteel zijn we bezig met de afstand voor klanten. We gaan bezig met markeringen aanbrengen op de vloer. Het is dan zaak dat mensen zich er wel aan houden.” Over het hamsteren: “Voor bepaalde artikelen is nog steeds veel vraag naar. Maar de winkels zijn weer voller, mensen hebben weer vertrouwen dat er genoeg is. Dat mensen zo fanatiek jagen op wc-papier, dat is voor iedereen een vraag, ik kan er ook geen antwoord op geven. Je hebt het soms bij griep nodig, maar in het Corona-geval niet. Het zit in de hoofden van de mensen. Al met al is het een zorgelijke situatie. Maar we doen ons best om de consumenten zo goed mogelijk van levensmiddelen te voorzien en verder hopen we dat de zaak snel onder controle is.” Tot slot nog een dringende boodschap van Pepping: “houd afstand van elkaar, betaal zoveel mogelijk met pin, pas goed op elkaar.” Samen sterker tegen Corona.