De Corona-crisis zorgt ook voor problemen in de bloemensector. Er worden minder bloemen aangevoerd op de Bloemenveiling in Eelde en er worden minder bloemen verkocht. 

“Wij bedienen de binnenlandse markt. De afgelopen drie dagen hebben wij 35 procent minder aanvoer op deze locatie. Gelukkig wordt momenteel nog 95 procent verkocht van de 65 procent die wel wordt aangeleverd. Het percentage bloemen dat we moeten doordraaien is beperkt tot 5 procent”, zegt Liezeth Ouendag, locatiemanager van Royal Floral Holland in Eelde. Het veilinghuis denkt aan kopen op afstand, maar toch zat de tribune vanochtend aardig vol. “Mensen komen hierheen uit saamhorigheid.”  Normaal worden er in deze periode 560 karren met bloemen en planten geveild. Dat waren er deze donderdag maar 363. De hoogste omzet haalt de sector altijd op Moederdag, dat dit jaar op 10 mei valt. De Eelder Bloemenveiling vreest de dag dat de regering beslist dat de bloemenwinkels dicht moeten. Ouendag voorziet faillissementen in de sector. Royal Flora Holland doet wel een beroep op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, de opvolger van de regeling arbeidstijdverkorting. Maar daar is niet iedereen mee geholpen. “Als je nu niet veel vlees op je botten hebt, red je het niet.”