Toneelvereniging Concordia is alweer weken aan het oefenen. In maart is de uitvoering. Afgelopen jaar is er veel veranderd bij de club. Een nieuwe speellocatie, een nieuwe speler, een nieuwe voorzitter en verandering van rol. Kortom genoeg stof. Want over het stuk, getiteld ´Alweer vals alarm´, hult de groep zich in nevelen. Niks tipje van de sluier….
Maar dat het weer lachen, gieren, brullen wordt, ja, dat kunnen ze wel beloven. De uitvoering vindt dit jaar voor het eerst plaats in Ons Dorpshuis. Geoefend is er sinds oktober. Rob Gerritsen is een nieuwe speler en woont ook nog maar een paar jaar in het dorp. Hij is afkomstig uit Stad. “Dat is even wennen, maar de gemeenschap heeft mij goed opgevangen. Ik heb geen enkele toneelervaring, maar het leek me wel leuk, onder regie van Willem”, lacht Gerritsen. En wat voor rol geef je een nieuweling? Geen hoofdrol, maar een driedubbele rol. Nieuw is ook Bianca Daamen, althans op het toneel. Vorig jaar deed ze de schmink. Zij heeft een dubbele rol, want het schminken doet ze erbij. Ook Willem Slagter is acteur, maar ook regisseur. De combinatie is wel eens lastig, erkent hij. Dat Willem Slagter meedoet komt doordat er te weinig mannen zijn. Concordia presenteert tevens een kersverse voorzitter: Eilina Honebecke. Ook de voorzitter speelt gewoon mee. En dan hebben we nog Gerrie Haitsma, die ‘slechts’ één taak heeft en al 22 jaar de ‘veurzegster’ oftewel souffleuse is. En dat lijkt gesneden koek. Niets is minder waar. “Het is altijd spannend waar ik kom te zitten. Ik heb wel eens in een magnetron gezeten. Soms ben ik slap van het lachen. Eén keer kwam ik niet meer bij en zaten de spelers helemaal vast.” De rolverdeling is iets anders dan vorig jaar. Was het vorig jaar: drie dames en twee heren, dit jaar zijn er drie heren en vijf dames. Naast druk oefenen heeft Concordia ook een clinic van Esther van Til gehad, de sidekick van Bert Visscher. “Je leert te reageren in teamverband”, vertelt Gerritsen. “Dat je bijvoorbeeld op moet letten op je medespeler; je moet weten wanneer je aan de beurt bent. Maar ook de manier van lopen. Daar denk je niet aan.” ‘Alweer vals alarm’ is een klucht in drie bedrijven, geschreven door Erik Bok. Nog altijd krijgen we geen tipje van de sluier. Wel wil de groep kwijt dat er vijf deuren op het toneel zijn. En dat de spelers deur in en deur uit gaan, horende bij een echte klucht. Het kan niet anders of het wordt weer hilarisch. Eén van de acteurs omschrijft het als volgt: “het is niet wat je denkt en daarom is het zo leuk.” Mensen moeten gewoon een kaartje komen, want dit wil je niet missen.
De uitvoeringen zijn op 14 maart, 15 maart en 21 maart.