Zo’n 200 senioren tussen de 69 tot 75 jaar deden afgelopen dinsdag mee aan de fitheidstest in de nieuwe sporthal Groote Veen. De test is onderdeel van het project ‘Gezond en Fit ouder worden’.
De test werd drie jaar geleden voor het eerst gedaan, eerst voor mensen van hogere leeftijd, nu tot 75 jaar. 1081 mensen zijn aangeschreven om mee te doen, tweehonderd mensen gingen op de uitnodiging in. Tijdens de fitheidstest worden deelnemers aan diverse testjes onderworpen. Zo werd de bloeddruk gemeten en BMI (verhouding lengte/gewicht), knijpkracht, oog-handcoördinatie en beenkracht gemeten. Ook moesten de senioren een vragenlijst in over hun beweeggedrag en gezondheid. Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo was ook aanwezig, bij het onderdeel knijpkracht. Hij deed echter niet mee aan de test, maar hielp mee. Dick Koster liet zich voor het eerst testen, zoals bij het onderdeel reactietijd. “Moet ik ook nog holl’n?”, vraagt hij aan Piet Arends en Coen Hofstee, begeleiders van dit onderdeel. Nee, de ouderen hoefden niet hard te lopen. En dan handvaardigheid. Het lijkt erop dat je bij dit onderdeel kunt dammen, maar je dient blokjes naar de overkant te brengen. In een zo snel mogelijke tijd. De één is tevreden over het resultaat, de ander zit ver onder het gemiddelde. Mensen vonden het vooral spannend. Na afloop van de test volgde nog een persoonlijk adviesgesprek. ‘Gezond en Fit ouder worden’ werd georganiseerd door SportDrenthe, Sociaal team Eelde-Paterswolde en Sport Tynaarlo. Foto: Johan Wolfard