Winnie Pollard gaat voor. Ik volg. Ze ontdekt me als ik de deur opendoe van het architectenbureau van haar man, Jakob van Ringen. “Ga maar gauw mee” zeg ze. Een paar hoeken omslaan in het schitterend vormgegeven pand en ze zegt, “Ga lekker zitten, wat wil je, koffie of thee?” Terwijl ze de thee zet, kijk ik stiekem even om de hoek. De woonkamer verraadt dat hier twee creatieve mensen het mooiste doen wat het leven hun kan bieden. Jakob, het is al gezegd, ontwerpt mooie gebouwen en Winnie, over haar gaat het hierna, wil mensen graag een fijn gevoel geven. Wat ze ook doet, dat is wat haar beweegt.

Winnie Pollard vroeg een dikke week geleden of Dorpsklanken iets over haar yoga-praktijk wilde schrijven. En dan denk je, prima, ze geeft dus les. Klopt. Maar wat blijkt, Winnie Pollard is veel meer dan ‘alleen’ yoga-docente. Hoe ik daar achter kwam? Gewoon, door te vragen. “Vertel eens wat over jezelf Winnie, je woont hier nog maar kort, de mensen vinden het vast leuk om kennis met je te maken en als het even kan bij je naar binnen te kijken.” Winnie zegt daarop dat ze een beetje zenuwachtig is, tjonge, een interview. Voor Dorpsklanken nog wel. Maar dan gaat ze los. “Ik ben een Amsterdamse. Kom uit een muzikale familie. Mijn vader is Engelsman en speelde fagot. Mijn moeder was pianiste. Dus je kunt je wel voorstellen dat ik me in mijn nog wat jongere jaren in de muziek helemaal heb kunnen uitleven. Ik mocht echt ontdekken wat de verste hoeken van mijn mogelijkheden zijn. Op een gegeven moment stond ik voor de keuze, cabaret doen of de serieuze kant op. Het werd de opleiding aan het conservatorium. Den Haag en Amsterdam. Ik koos voor de klarinet en heb in een klassiek orkest gespeeld. Maar daarna heb ik ook de opleiding voor klassieke zang gevolgd.” Na een vraagje tussendoor, “Winnie zing eens wat” komt me er toch een rijke klassieke operastem uit die vrouw die heur haar als een luchtige windkluwen om haar hoofd draagt. Die combinatie, wauw. “Je snapt vast wel dat ik in die tijd ook in een band zat als zangeres. Ik heb zelfs in een jazzcombo gezongen, heel mooi om te doen. Oh ja, ik weet dat we het over yoga moeten hebben, maar wil je ook opschrijven dat ik zangles geef? Mensen die nog niet goed durven zingen zouden eens langs moeten komen om te kijken wat ze met hun stem kunnen doen. Ik begeleid groepen en individuen tot ze zelfstandig kunnen zingen voor een zaal. Echt, je weet niet wat je beleeft. Maar nu de yoga. Loop je mee?” Winnie Pollard doet de deur open naar haar studio. Háár yogastudio.

In het hart van dat mooie gebouw naast landgoed De Braak is een serene ruimte opengelaten waar rust heerst. De houten vloer geeft rust, het houten plafond, de witte muren en het licht vanuit de tuin geven rust. Hier kan een mens zichzelf terugvinden. We gaan zitten, op een yogamatje, de benen in een soort Boeddhahouding. Mijn knieën knarsen. Oei. “Ik zet even de muziek op” zegt Winnie. “Dan voel je de sfeer waarin ik de lessen geef.” Ik denk intussen bij mezelf, zou je zomaar kunnen beginnen als Yogadocent? Geen idee, dus vraag ik het maar gewoon. “Nee zeker niet. Ik heb er jaren voor gestudeerd. Eerst drie jaar Dru-yoga, daarna nog Kundalini-yoga in Enschede. Dat heb je nodig om echt alle facetten van het lichaam, de ademhaling en de grote variatie aan oefeningen onder de knie te krijgen. Het wezen van yoga is dat je stem, je ademhaling en je ziel verbinding maken met jouw lichaam, met jezelf. Ik ben vrouw, 57, ik ben mijn stem, ik ben mijn adem, mijn lichaam. Ik ben yoga.” Het kost even moeite om om te schakelen maar het moet. Ter zake dus. “Je geeft dus les, maar wanneer dan en aan wie?” Ik heb sinds 2000 les gegeven in Amsterdam en later Groningen. Na onze verhuizing naar Paterswolde is een groep leerlingen me hierheen gevolgd. Ik reserveer de dinsdagochtend en –avond en de donderdagavond voor yogalessen. Op maandagavond geef ik les aan mijn zanggroep en op de donderdagen krijg ik er nog een overdagkoor bij. Daarmee is mijn programma aardig gevuld. Maar ik zou het heerlijk vinden als mensen uit Paterswolde en Eelde hier komen om te ont stressen en via yoga hun balans te vinden. Laat ze maar even e-mailen (winnie.pollard@gmail.com of info@winniepollardyoga.nl). Op mijn website (winniepollardyoga.nl) vind je meer informatie. En anders bel maar even (06-30880796), dan leg ik graag uit hoe het in zijn werk gaat.”