Het aantal leden van de EHBO-vereniging Eelde-Paterswolde loopt hard terug. EHBO-ers zijn verplicht bij evenementen.
Als EHBO-er verleen je eerste hulp bij medische problemen. Je krijgt toegang tot grote of bijzondere lokale evenementen, bijvoorbeeld de autocross, het bloemencorso en het koepeltjesfestival. Als vrijwilliger van de EHBO vereniging Eelde-Paterswolde kun je jezelf inschrijven voor diverse evenementen groot of klein, variërend van een paar uurtjes tot een of meerdere dagdelen, waarvoor de vereniging benaderd is. Je bent altijd minimaal met twee hulpverleners. Wat kom je zoal tegen? Insectenbeten/steken, verbinden van wonden, blaren behandelen, onderkoeling. Maar je kunt ook juist oververhitte slachtoffers moeten helpen. Hierbij is het van belang dat je op adequate wijze hulp verleent. Het kan zelfs voorkomen dat je een slachtoffer treft met een hartinfarct. Je zult dan moeten reanimeren. Hierbij moet je natuurlijk snel hulp krijgen van ambulancemedewerkers. Zodra een ambulance ter plaatse is blijft jouw hulp onmisbaar. Ook de wat eenvoudigere hulpvragen handel je op professionele wijze af. Denk bijvoorbeeld aan een snijwondje in een vinger of een verstuikte enkel.
Cursus
Al deze voorkomende letsels zijn nog maar een greep uit datgene wat je leert op een EHBO-cursus. Maar soms ben je alleen een luisterend oor, en bied je troost aan (familie van) slachtoffers. Een EHBO- cursus bestaat uit ongeveer 12 lesavonden waarin je de theorie aangeboden krijgt van een ervaren EHBO-docent. Samen met medecursisten oefen je veel en worden situaties nagebootst. De cursus wordt afgesloten met een praktijkexamen en bij goed resultaat ontvang je een door het Oranje Kruis erkent diploma. Nadat je je diploma hebt gehaald, kun je direct ingezet worden bij evenementen. De eerste paar keer als stagiair, je loopt dan mee met ervaren EHBO-ers. Jaarlijks zijn er diverse bijscholingsavonden om je kennis op peil te houden, en ervaringen uit te wisselen met mede EHBO-ers. Wil jij het verschil maken? Geef je dan nu op voor een EHBO cursus. Bij voldoende deelname start de cursus eind maart. Voor informatie over de kosten kan men de website raadplegen of via email contact opnemen. Gebruik hiervoor het mailadres opleiding@ehbo-eelde.nl. Check voor alle info en het aanmeldformulier onze website ehbo-eelde.nl