In de nacht van zaterdag op zondag zijn twaalf hekken gestolen uit de Onlanden. Sytze van der Goot, die de landerijen beheert in samenwerking met Natuurmonumenten, ontdekte het zondagmorgen.

In totaal staan er over een lengte van 3 kilometer aan de Drentse Dijk 17 hekken, twaalf zijn er nu weg. Eén van de hekken stond op een perceel met Exmoorpony’s. “Ze hadden weg kunnen lopen, wat tot gevaarlijke situaties had kunnen leiden. Wie doet nu zoiets?” Van der Goot denkt dat het gaat om malafide handelaren en vraagt collega-boeren na te vragen als hekken worden aangeboden. Dat het om handelaren gaat, daarvan is de Eeldenaar wel zeker van. Omdat de hekken met het logo van Natuurmonumenten zijn blijven staan. Deze kunnen niet verkocht worden, denkt Van der Goot. “Het is nooit eerder gebeurd. Er zijn wel eens stroomklokjes gestolen.” Het is niet de eerste keer dat dieven het gemunt hadden op hekken in het natuurgebied. Vijf jaar geleden werden enkele eikenhouten landhekken ontvreemd die doormidden waren gezaagd. Tot op het heden is er geen spoor van de dader. Van der Goot heeft aangifte gedaan bij de politie.