Mariëtta Jansen volgt per 1 maart Patty Wageman op als nieuwe directeur van Museum De Buitenplaats. De nieuwe directeur van De Buitenplaats groeide op in Eelderwolde en studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Patty Wageman is vanaf februari directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Groninger Museum
Jansen is nu nog werkzaam als conservator De Ploeg en Kunst van de 20e eeuw in het Groninger Museum. Ze is erg blij met haar nieuwe aanstelling: “Hoewel ik altijd met plezier voor het Groninger Museum heb gewerkt, betekende dit een kans die ik niet aan mij voorbij wilde laten gaan. Museum De Buitenplaats heeft al lange tijd mijn belangstelling, ik zie het als een Gesamtkunstwerk waar alle kunsten samenkomen: architectuur, beeldende kunst, muziek, literatuur en niet te vergeten het 17e -eeuwse Nijsinghhuis en die prachtige beeldentuin. Ik kom er graag.”

Jos van Groeningen
Jansen heeft een van de grondleggers van het museum, de vorig jaar overleden Jos van Groeningen nog gekend: “Het was een bijzonder mens. Van Groeningen heeft samen met zijn vrouw betekenis gegeven aan Het Nijsinghhuis en aan de noordelijke figuratieve kunst. Daardoor kreeg die richting ook een podium. Tegenwoordig wordt dit uitgangspunt ruimer opgevat en richt het museum zich ook op figuratieve kunst gezien vanuit een aanmerkelijk breder perspectief, dat spreekt me aan. Ik zie Museum De Buitenplaats als een museum met veel potentie dat veel meer aandacht verdient.”

Bevlogen kunsthistoricus
De Raad van Toezicht van Museum De Buitenplaats is verheugd met Jansens benoeming: “Met haar krijgt Museum De Buitenplaats een bevlogen kunsthistoricus in huis die de door Patty Wageman ingezette koers verder zal voortzetten en uitbouwen. Wij wensen haar veel succes toe met deze uitdagende baan.”

Foto: Johan Wolfard