Het lijkt over en uit. Afgelopen donderdag werd het faillissement uitgesproken over Vastgoud BV in Groningen, zo is te lezen op Drimble.nl. Vastgoud is de projectontwikkelaar die het terrein van Doedens en de voormalige showroomlocatie 34 appartementen wilde ontwikkelen met een parkeergarage. Tot twee keer toe stuitten de plannen op verzet onder inwoners en ondernemers.

Al geruime tijd is er onrust. Het draagvlak dat Vastgoud zou moeten zoeken onder de bevolking bleef uit. De plannen wijken af van het door de raad vastgestelde beeldkwaliteitsplan. En ondernemers maken zich zorgen over de massaliteit van het gebouw in relatie tot de ruimte om nog te kunnen ondernemen. Dorpsklanken meldde al eerder dat de financiële positie van Vastgoud zorgelijk was. Vorige maand ging aannemersbedrijf Eurodam BV failliet,een ander bedrijf van dezelfde eigenaar.

In de advertorial die de gemeente Tynaarlo afgelopen maand plaatste in Dorpsklanken ging deze er nog vanuit dat de plannen van Vastgoud doorgang zouden kunnen vinden. Met deze ontwikkeling lijkt de verdere ontwikkeling van het centrum in Eelde stil te liggen.

Eigenaar Harm de Vries van Vastgoud was niet bereikbaar voor commentaar. Hoe het college hierop gaat reageren is op dit moment nog niet duidelijk. Voor de zomervakantie presenteerden enkele ondernemers uit Eelde een totaalplan voor het centrum van Eelde. Hoewel het college niet eenduidig communiceerde of ze nu wel of niet in gesprek wilden met de ondernemers: de plannen zijn er en voldoen ook nog eens aan het huidige bestemmingsplan.

Volgens Casper Kloos (Leefbaar Tynaarlo) zou het college er goed aan doen om in gesprek te gaan over de alternatieve plannen. “Allereerst is het altijd tragisch als een bedrijf failliet gaat. Het gaat ook om banen en persoonlijke drama’s. Aan de andere kant zou dit voor de gemeente een nieuwe start moeten zijn om tot een nieuwe invulling te komen. Er zijn alternatieve plannen van ondernemers uit Eelde. Dat vind ik positief en er zit zogezegd muziek in”.

Koos Dijkstra (PvdA): “Dit opent perspectieven, afhankelijk van hoe de afspraken zijn geweest. Misschien zijn de afspraken zo dat het onderdeel is van het faillissement. Een nieuw plan maken is niet zo moeilijk. Er ligt een aantrekkelijk plan van de ondernemers in Eelde. De vraag is dan of huidige eigenaren bereidt zijn om in gesprek te gaan. Het is charmant om zoveel mogelijk voorzieningen in het centrum te realiseren. Ik kan me voorstellen dat de plannen in de richting zullen gaan zoals die verwoord zijn door de Eelder ondernemers.

Zie voor een sfeerimpressie van de alternatieve plannen van de ondernemers hieronder.

Komende woensdag meer nieuws in Dorpsklanken.