‘Misschien wordt de zaterdagavond nog gezelliger’

Sporthal Peize wordt op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november omgetoverd tot feesthal. Dan presenteert Vereniging Volksvermaken Peize het eerste feestweekend. En de vrijdag begint meteen met een klapper: een optreden van Jannes. Zaterdagavond zijn het Melrose en Thomas Berge die ongetwijfeld voor een geweldige sfeer zorgen.

Het Feestweekend is een initiatief van Mark Matter, die sinds enkele jaren in het bestuur van Volksvermaken zit. De naam Jannes viel meteen, want daar komt volk op af, weet ook voorzitter Richard Veurman uit ervaring. En het optreden van de in deze regio inderdaad mateloos populaire Drentse volkszanger was in een mum van tijd uitverkocht. Veurman kan niet exact aangeven hoe laat Jannes komt, dat heeft met zijn optredenschema die avond te maken. Met Q Music The Party erbij wordt het in ieder geval een avondvullend programma. Q Music betekent ‘foute muziek’. Het gaat vooral om muziek uit de jaren negentig, Nederlandstalig en ‘happy hardcore’. “Het is leuk fout”, omschrijft Veurman fraai. En dan de zaterdagavond, die nog niet uitverkocht is. Er zijn tot nu toe vijfhonderd kaarten verkocht. Op het programma staat Melrose, de bekende top 40-coverband. Met de zanger die Duncan meehielp aan de Eurovisie Songfestival-zege, zit de groep de laatste tijd weer in de lift. Hits, meezingers en klassiekers, dat zijn de ingrediënten voor een ongetwijfeld spetterend feest. De tweede artiest van de avond is Thomas Berge. De veelzijdige zanger heeft een enorme reputatie opgebouwd. De Haaksberger trad al op met de Toppers in de Amsterdam Arena en won de Zilveren Harp. In 2009 won hij de gouden award met de single ‘kon ik maar even bij je zijn’. “Voor mijn eigen gevoel wordt de zaterdag nog gezelliger dan vrijdag.” De sporthal hoeft niet drastisch aangepast te worden. Er komt een noodvloer in. De voorzitter heeft het verder afgekeken in Norg, waar Normaal optrad. Hij sprak daar met de toenmalige organisatoren Roelof Boerma en Jan Haijema. De capaciteit in de Norger sporthal werd vergroot door nooduitgangen te realiseren. “We hebben het in Peize overwogen, maar blijkt niet nodig. Er kunnen maximaal 750 mensen in per avond.” Of het Feestweekend een jaarlijkse traditie wordt is nog niet duidelijk. “We denken ook aan een Tiroler avond of boerenrock. Dit moet je ook niet zien als festival, het is gewoon een gezellig weekend, in een periode wanneer er niet zoveel te doen is.” Volksvermaken zit daarna niet stil. Eerstvolgend evenement is de Sint Maartenoptocht, een ongekend succesnummer. Met vorig jaar meer dan duizend mensen geeft Veurman toe dat ze de handen vol hebben aan de organisatie hiervan. En het is al de vrijdag na het feestweekend. De Sinterklaasintocht staat dan gepland op 23 november. Volksvermaken heeft deze organisatie overgenomen van de ter ziele zijnde Handelsvereniging Peize. Volksvermaken Peize heeft een bestuur van alle leeftijden. “Het is geen kliek, maar we hebben wel lol met elkaar. Je bent wel zestig momenten in een jaar bij elkaar. Dan moet je met elkaar kunnen opschieten.” Het bestuur houdt sinds enkele jaren een brainstormdag, waarbij er geëvalueerd wordt en vooruitgekeken. Om de activiteiten tegen het licht te houden. Want het aantal activiteiten is uitgebreid. “We stoppen met de wandeltocht en de Peizermarktviswedstrijd, vanwege te weinig animo. En we houden nog twee keer een Paardenshow. Het is lastig om elke keer weer een gevarieerd programma te presenteren.” Kartrekker hier is sinds jaar en dag Roelof Huizing. De man uit Bunne is niet voor niets ‘Lid van Verdienste’ van de vereniging. “Er hoeft niet perse iets voor de Paardenshow in de plek te komen. Wel denken we aan eenmalige activiteiten als een 112-dag bijvoorbeeld. Eén ding is zeker, met de Paardenshow gaan we bij de laatste keer flink uitpakken. Verder staan we altijd open voor nieuwe dingen.” Maar eerst het feestweekend. Kaarten voor zaterdag 2 november kunnen nog besteld worden via volksvermakenpeize.nl of de Facebookpagina van Volksvermaken.