Het ´goud´ van Eelde

De nieuwe sporthal, die al de naam Groote Veen draagt, vordert. Afgelopen vrijdag mochten betrokken mensen het interieur bekijken. Dorpsklanken was ook uitgenodigd. Een exclusieve reportage.

De ingang is alleen al een plaatje. Voor je doemt een prachtige garderobe op, aan de ene kant zie je de ingang van de kantine waar al fraaie sportieve tekeningen hangen, aan de andere kant zie je de contouren van zaal 1. De kleuren zijn warm oranje. De zwarte wanden zijn nog kaal. “Een foto van de Olympische Spelen zou mooi zijn”, zegt een van de bezoeksters. Voor de rondleiding begint geeft Piet Arends van de Sport Federatie Eelde-Paterswolde tekst en uitleg. Alle sportverenigingen op een lijn krijgen, was een hele klus, daarom is ooit de federatie opgericht. Arends vertelt dat het plan voor de nieuwe sporthal tien jaar geleden gesmeed is, maar dat de crisis roet in het eten gooide. Twee jaar geleden is het plan weer uit de kast gehaald. Arends dankt onder meer de gemeenteraad die met algemene stemmen de bouw goedkeurde. Aan het plan werden wel eisen gesteld, want niet alles kan. De trampolinevereniging wil de hoogte in, basketbal wil een breed veld. Uiteindelijk zijn alle betrokken clubs eruit gekomen. Het complex is klaar en is veertig jaar bestendig. Arends weet dat sporters altijd denken aan prestaties. In deze context werden de bouwers beloond met een heuse medaille, de eerste prijs. Ook een vertegenwoordiger van de gemeente kreeg een medaille. Als tegenprestatie van het Friese bouwbedrijf Dijkstra-Draisma kreeg Arends een fraai tegeltje.

Tijd voor de rondleiding. De sporthal kent de meest moderne, energiezuinige voorzieningen. Pasjes voor het licht in de kleedkamers bijvoorbeeld. We betreden zaal 2. Alette Craig van de trampolinevereniging is tevreden. De trampolines in De Marsch moest je steeds een kwartslag draaien, dat is hier niet nodig. En ze blijken hoog genoeg, al geldt dit niet voor grote wedstrijden. Piet Arends, die ook de opening heeft bijgewoond van de oude sporthal, is meer dan tevreden, noemt het onderkomen uniek voor een dorp als Eelde-Paterswolde.

De officiële opening staat gepland op 28 maart 2020. Maar afgelopen dinsdag kreeg de gemeente al de sleutel, vervolgens wordt de hal ingericht. Op 6 januari zullen de sporters voor het eerst los kunnen. Dit hangt af van de snelheid van de inrichters en alles wat nog moet gebeuren. De mensen van het voortraject kregen een gouden medaille, het uiteindelijke oordeel is aan de sporters. Foto’s: Jan Willem van Bruggen