40 jaar Chez Henri Coiffures

Chez Henri Coiffures bestaat veertig jaar! Eigenaar Henri Groenendijk kijkt terug en vooruit, naar morgen, wanneer het jubileum wordt gevierd.

Geen droomberoep
“Het kappersvak was niet bewust mijn droomberoep, het kwam zomaar op mijn pad. Eenmaal begonnen vond ik het steeds leuker. Als 16-jarige werkte ik al in een kapperszaak in Haren. Daar heb ik veel geleerd, ook buiten het vak om.

Sneeuwwinter 1979
Dit pand aan de Duinstraat 4 was eerder een woonhuis, met een kledingzaak ernaast. Ik kreeg de mogelijkheid om het te huren. De eerste keer dat ik de woning wilde betreden was een memorabel moment, want het was op mijn verjaardag en in de beruchte sneeuwwinter van 1979. Er lag sneeuw binnen, waarop de makelaar zei dat je niet naar binnen kon…”

Salon de Coiffure Chez Henri
Op 3 september werd de zaak geopend door de vrouw van de toenmalige burgemeester, mevrouw Wiebenga, die tevens de naam van de kapperszaak bedacht. De eerste naam was ‘Salon de Coiffure Chez Henri’. “Het moest een link met Frankrijk hebben. Mijn voornaam “Henri” is immers ook Frans. Later is het ingekort tot Chez Henri Coiffures.

Het kenmerkende was en is dat mensen zich hier thuis voelen. Mensen moeten met een prettig gevoel weer naar huis gaan. Adviseren vind ik leuk, maar vooral het contact met de mensen, waarbij ik zelf ook leer over het leven, vind ik het allerleukste.

Als je haar maar goed zit
In veertig jaar is er veel veranderd, ook qua trends. Vroeger waren de krulspelden in, daarna werd knippen belangrijker. Het haar moest goed zitten, al dan niet met een krul. Heren hadden in die periode lang haar.

Ik ben begonnen als dameskapper. Dat kwam mede doordat buurman Jan Arends herenkapper was. Hij is later naar de Hoofdweg gegaan. Tegenwoordig behandelen we dames, heren en kinderen.

Krista
Krista is erbij gekomen. Ze werkt hier nu vijf jaar. Samen zijn we een team. Zij is mede het gezicht van Chez Henri. Er is constant evolutie gaande. Daardoor blijft het ook leuk. Producten zijn verfijnder en ook de techniek is veranderd. De schaar is hetzelfde gebleven, maar hoe te hanteren, dat is wel anders dan veertig jaar geleden.

Leuke voorvallen? Hoe lang heb je! Ik heb zoveel beleefd, dat ik niet even iets zou kunnen opnoemen. Klanten zijn veranderd. Ze zijn duidelijker, geven meer hun mening en hebben minder tijd.

Meer dan een kapper
De sfeer is nog altijd gemoedelijk. We werken altijd op afspraak. ” Henri Groenendijk is meer dan een kapper. “Ik heb een aantal nevenfuncties gehad. In het begin was ik net uit het bestuur van Nieuw Leven en was actief in de ondernemersvereniging. Van origine kom ik niet uit Eelde-Paterswolde, maar heb me wel gesetteld. Ik ben de enige in de familie die hier is blijven hangen. Verder zit ik nu een jaar of tien in het Eelder Bloemenkoor, dat is ook een uitdaging.”

Jubileumfeest
En nu op naar het jubileumfeest. “In het kader van het 40-jarig bestaan hebben we iedere maand een trekking van de loterij. Op 3 september wordt de hoofdprijs bekend gemaakt. Wat dat is blijft een geheim.” Op deze speciale dag is er van 16.00 uur tot 19.00 uur gelegenheid om het glas te heffen. Uiteraard met Krista!

Dit artikel stond woensdag 21 augustus jl. in Dorpsklanken. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit uw omgeving? Abonneer u dan meteen op Dorpsklanken en u ontvangt het nieuws wekelijks in uw brievenbus.