Elektrische deelauto oplossing milieuprobleem

De komst van de auto heeft veel voorspoed gebracht. Maar het succesverhaal van de ‘luxe wagen’ kent ook een keerzijde. Er zijn er te veel en de auto is niet goed voor ons milieu. Hein-Peter Nauta heeft zich dit aangetrokken en hoopt de oplossing te hebben gevonden: de elektrische deelauto.

Buurauto
“Een jaar geleden had ik met mijn vrouw een discussie over onze auto die met name in de zomer stil staat. Dit terwijl de kosten wel doorlopen. Weg doen van de auto was een optie. Maar wat als je eens verder weg wilt? Het alternatief leek Greenwheels (een bedrijf dat auto’s verhuurt aan mensen die elkaar niet kennen, red.), waarvan er 55 in Groningen stonden. Ik vroeg of er eentje naar Eelde kon. Maar ik kreeg nee op het rekest omdat er geen NS-station was.

Ik heb verder gespeurd en kwam terecht bij Buurauto. Ik kreeg van deze organisatie een doos vol informatie en zelfs een brief voor de gemeente. Het concept: huishoudens sluiten ieder een contract af met Buurauto, die de elektrische auto regelt, laadpaal en parkeerplaats, afhankelijk van de gemeentelijke regels. Tevens is Buurauto verantwoordelijk voor verzekering, onderhoud en administratie.

Energie Coöperatie Drentse Aa
De gemeente Tynaarlo reageerde enthousiast op het idee. De gemeente heeft een subsidieregeling voor initiatiefnemers. Maar hoe nu verder? Energie Coöperatie Drentse Aa kwam mij op het spoor en vroeg of ik niet bij hen kon komen. Het buurauto-project paste in hun programma’s. Sindsdien

werken we samen. We hebben een informatieavond gehouden, waarbij ook een vertegenwoordiger van Buurauto was.

Er rijden in ons land 9 miljoen auto’s rond. Om het groeiende probleem op te lossen worden ringwegen aangelegd, zoals in Groningen. Maar het trekt alleen maar meer verkeer aan. We moeten van het gas af, maar ook van benzine en diesel, welke verslavend zijn voor ons als autogebruiker.

Je merkt op zo’n informatieavond dat er vooroordelen zijn. Over delen helemaal. Vragen als: Hoe ver kun je ermee rijden? Als je de auto nodig hebt is ie er niet zeker? Hoe zit het met de kosten? Kosten is een belangrijk aspect. Je betaalt voor het gebruik, niet het bezit. Met de Nissan bijvoorbeeld die we gebruiken kun je 240 kilometer afleggen, mits volledig opgeladen. Maar hoe vaak rijd je 240 kilometer?

Betrokkenheid
Onze droom is dat mensen hun eigen stroom opwekken voor de auto. Naast kostenbesparing, milieuvriendelijk, heeft het ook een sociaal verhaal. Gemeenschappelijk delen zorgt ook voor betrokkenheid, was de gedachte van de oprichter van Buurauto.

Mensen hebben tijd nodig voor nieuwe dingen. Hier in de straat heb je veel jonge gezinnen, die twee auto’s bij huis hebben staan. Ik heb folders in de brievenbussen gedaan, er kwam maar één reactie op.”

Feiten en cijfers
Nauta komt vervolgens met feiten en cijfers. “Als je bijvoorbeeld naar steden als Utrecht, Rotterdam of Eindhoven rijdt kost je het een half uur om een parkeerplaats te vinden. Straten zijn er overvol, er is geen plek voor twee auto’s bij huis als hier. Heb je een deelauto in de straat dan verdwijnen er vier tot tien auto’s. Wanneer het netwerk zich uitbreidt is overstappen op het Openbaar Vervoer een volgende mogelijkheid.

In Noorwegen rijdt een op de drie mensen elektrisch. Het elektrisch rijden wordt enorm gepromoot door de overheid. In Venlo is een plan om in 26 wijken een elektrische auto met oplaadpunt te realiseren. Dat is motiverend voor ons.

Informatie
We hebben dit voorstel gelanceerd bij de gemeente, maar dit bleek nog te snel om te realiseren.” EC Drentse Aa zit niet stil: in september-oktober houden ze een proef met de auto in Eelde-Paterswolde en Vries. “We stonden onlangs al op de Jaarmarkt, maar dat feest ging dus niet door. Op het komende Corso zullen we ons laten zien. Mensen mogen in de auto zitten en ervaren. Tevens zullen we meerijden in de reclamekaravaan.

We houden twee informatieavonden: donderdagavond in de Symphonie in Eelde en vrijdagavond in Café Onder de Linden in Vries.  Begin september is er een ‘sleutelmoment’ met de wethouder. Eind september organiseren we een duurzame pub quiz in de kroeg met leuke prijsjes, onder andere de elektrische auto een dagdeel gebruiken. En op Burendag komen we graag langs.

Proef
Als Energie Coöperatie moeten we voorloper zijn, net als met zonnepanelen. Dit is ook een manier om het milieu te sparen. Medio september start de proef van twee maanden met 2 elektrische auto’s in Eelde-Paterswolde en Vries. Het is afwachten. Wanneer de proef slaagt is Tynaarlo de eerste noordelijke

 gemeente met Buurauto. Visio de Brink en de gemeente gaan in ieder geval de elektrische deelauto gebruiken. En ook Energie Coöperatie zelf zal ’ritten afnemen. Inwoners kunnen via de app een auto reserveren. De reacties tot nu toe: leuk idee. Mocht er geen belangstelling zijn, dan is dat ook een signaal.”

Wilt u zich alvast aanmelden voor de proef of nadere informatie? Mail dan naar: samendoen@ecdrentseaa.nl. En u bent natuurlijk van harte welkom op één van de informatieavonden!

Dit artikel stond woensdag 21 augustus jl. in Dorpsklanken. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit uw omgeving? Abonneer u dan meteen op Dorpsklanken en u ontvangt het nieuws wekelijks in uw brievenbus

Foto: Erik Ebbinge

Illustraties: Energie Coöperatie Drentse Aa en Buurauto