‘Een beetje regen doet wonderen’

De dahlia is het belangrijkste onderdeel in de Bloemencorso. De droogte van de laatste tijd doet de van oorsprong exotische bloem geen goed. De actuele stand van zaken.

Verdampingstekort
“Het is droog, net als vorig jaar”, begint Niek Hooijman van de Bloemencommissie zijn verhaal. “Het gaat zelfs minder goed. Vorig jaar hadden we drie slechte velden, nu vier à vijf.

Het KNMI gaf aan dat er in de zomer van 2018 een verdampingstekort (graadmeter van droogte, red.) van 200, 300 millimeter was. En dit is in het najaar niet aangevuld. Vorig jaar zat er links en rechts nog water in de sloten, nu niet”.

Hooijman wil het niet te dramatisch maken en ziet lichtpuntjes. “Vorige week heeft het wat gedruppeld en kregen we 9 tot 15 millimeter regen. Volgende week worden er buien verwacht. We tellen alle millimeters bij elkaar op. En het is nog geen Corso.

Matig
Als er minder dahlia’s zijn zullen we meer moeten aankopen, maar bijvoorbeeld de dahlia’s in Sint Jansklooster (waar dit weekend het Corso wordt gehouden) vallen ook tegen. De bloemetjes zijn over het algemeen klein, sommige knoppen bruin.

Het heeft ook te maken de ondergrond, die verschillend is. Het ene dahliaveld heeft een nattere bodem dan de andere. Laten we zeggen dat de toestand in het algemeen matig is.

Sproeien
Sommige mensen zeggen: het komt altijd goed.” We gaan er specifieker op in. “De rode dahlia’s, de ‘Dark Spirit’, is een laatbloeier, maar staat normaal veel hoger”, laat Arnold Odding weten. “Een aantal bloemen is verrot en verdroogd. Voor sproeien is het te laat. Bovendien, er zijn niet veel boeren meer met een tank.

We hebben dit jaar naast de rode alleen geel (‘Golden Septer’) en wit (‘White Aster’). De roden zien er slecht uit, wit en oranje zijn wel goed. We hebben regen nodig”, is ook de conclusie van Odding, die altijd in de bloemen zit.

Afwachten
Arend Hartlief is de dahliaman bij corsowijk Centrum. “Op zich is de situatie redelijk. Er zitten veel knoppen in, maar nog niet veel bloemen. Het is afwachten, maar je zou veel bloemen moeten krijgen.

Alle wijken hebben een tekort. Komende dinsdag (afgelopen dinsdag, red.) gaan we bloemen plukken voor Sint Jansklooster. Normaal heel veel, maar nu zal het minder zijn.

Hoop
De droogte is geen goede opsteker; het werkt allemaal tegen. Alle corso’s hebben ermee te maken. Er mag wel een behoorlijke bui overheen. We hebben zelf water tussen de bloemen aangebracht, met een giertank. Het mooiste is een regenhaspel, maar die hebben we niet. Maar goed, zo houden we het een beetje vochtig. Het is gewoon afwachten. We hopen dat er genoeg dahlia’s komen, voor andere corso’s en voor onze eigen wijk.”

Wat het weer betreft, er wordt voor de hele week regen voorspeld. Er is nog hoop.

Dit artikel stond woensdag 14 augustus  jl. in Dorpsklanken. A.s. woensdag komt de Corsokrant uit met daarin alle informatie over het bloemencorso 2019! Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit uw omgeving? Abonneer u dan meteen op Dorpsklanken en u ontvangt het nieuws wekelijks in uw brievenbus.

Herkomst Dahlia

De naam Dahlia is afgeleid van de Zweedse botanicus Anders Dahl, die de plant uit Mexico invoerde, waar ze wild voorkomen. Aanvankelijk werden ze gekweekt om de knollen te eten, later werden het sierplanten.

De gekweekte dahlia’s zoals wij die kennen zijn kruisingen. De dahlia’s werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Er bestaan wel 20.000 soorten.

De corsowijken gebruiken de bloem om de onderliggende vorm te bedekken en te kleuren. De dahlia leent zich daar bijzonder goed voor omdat het een sterke bloem is die goed te kweken is en in een grote rijkdom aan kleuren voorkomt.

Lang niet alle dahlia’s zijn geschikt voor corsowagens. De geschikte soorten zijn compact en constant van kleur, en vallen onder de pompon-, ster- of cactusdahlia’s.

Veel corsoplaatsen kweken hun dahlia’s zelf, op velden sinds jaar en dag bijgehouden door vrijwilligers. En ja, de dahlia’s, die de prachtigste namen hebben (‘Arabian Night’ bijvoorbeeld) smeken om water…