Herman Nijdam en Bert Nijnuis staan bovenop de baan

De tweede autocross van het seizoen is aanstaande. Op zondag 18 augustus (aanvang 12.00 uur) komen de liefhebbers van spektakel, snelheid en spanning weer massaal naar circuit Koedijk. De races worden altijd in goede banen geleid door een omvangrijke groep vrijwilligers van Stichting Autocross Eelde-Paterswolde. Twee daarvan, Herman Nijdam en Bert Nijnuis, staan wel heel dicht op de coureurs…

Polling
We spreken beiden op grondgebied van Peize, bij Bert Nijnuis, die echter een rasechte Eeldenaar is. Hij is alweer twintig jaar werkzaam bij garage Polling. Herman Nijdam is zijn collega. Nijdam is sinds de eerste cross betrokken.

“Het werk begint al op donderdag, met materiaal naar de baan slepen. En op vrijdag – dan heb ik een vrije dag, al jaren – ben ik de hele dag in touw, evenals op zaterdag. Ik weet niet anders. Ik heb één jaar niet meegeholpen, toen deed ik zelf mee. Die cross was naast de garage. We zijn met de autocross begonnen met een klein groepje. Ik was direct starter”, zegt Nijdam over zijn hoofdtaak.

En dat gebeurt nog altijd op dezelfde wijze, zoals bij de eerste race. Met eerst de startopstelling maken en dan het ‘wegschieten’. Met de bekende geblokte vlag. Voor de startvlag is er eerst het stoplicht, dat sinds jaar en dag bediend wordt door Jacob Polling.

Start
“Zolang ik de vlag omhoog houd wordt er niet gestart. Eerst moeten alle gele vlaggen van de baancommissarissen in de bochten (in totaal zijn er acht baancommissarissen) naar beneden hangen, dan is alles veilig. Pas dan loop ik over de startlijn en mogen de coureurs vertrekken.

We hebben ook eens een ‘rijdende start’ geprobeerd, maar dat bleek geen succes. Ik krijg niet veel van de races mee. Tijdens een wedstrijd ben je al bezig met de volgende race, de ‘vooropstelling’.

Dat is een sterk punt van onze organisatie, de vlotte doorloop. Ja, als je er goed over nadenkt is het wel een gevaarlijke klus. De coureurs geven gas, terwijl ik er voor langsloop. Maar het is nog nooit voorgekomen dat een auto vooruit schoot.”

Bert Nijnuis stroomde later in bij de Stichting Autocross Eelde-Paterswolde. “Ik ben begonnen tegenover de start, op de bult. Op een gegeven moment had Roelof Swartwolt hulp nodig bij de start.”

Controle
Bestuurslid Nijnuis heeft ook meerdere taken. “Ik keur de auto’s. Dat doen we met een man of vier. We controleren het rijbewijs, of de auto’s aan de eisen voldoen en of het verzekeringstechnisch in orde is. Het komt voor dat de kooiconstructie niet in orde is of dat de motorinhoud niet voldoet aan de klasse, waarin het ingeschreven staat.

Sinds kort gebeurt de inschrijving online, waardoor je een dubbele controle hebt. Eerder gaven alle rijders zich op bij Drieluik. Dat mondde altijd uit in groot feest, was goed voor ‘Kikker’. Sinds de inschrijving online is, hoeven de coureurs niet meer te komen.

Vlaggen
Tijdens de race assisteer ik wedstrijdleider Jan Nijdam. We houden in de gaten of alles veilig en sportief verloopt. Bij asociaal gedrag hijsen we de zwarte vlag. Dit gebeurt wel eens. Verder tel ik de ronden af. Als ik tegen Jan zeg laatste ronde, vlagt hij af.

De baancommissarissen op de hoeken houden ook een oogje in het zeil; voor het contact hebben ze allen de beschikking over een portofoon.”

De organisatie gaat met de tijd mee. “Vorig jaar hebben we voor het eerst transponders gebruikt. Eerder had je alleen tellers, door de transponders heb je een dubbele controle van het aantal gereden ronden, dat je op deze manier nauwkeurig kunt bijhouden. De meeste deelnemers hebben een transponder in de auto, je kunt ze ook huren.”

Toekomst
Beiden zijn somber over de toekomst. “Het wordt steeds moeilijker. De verzekering wordt duurder en er wordt nu ook al gesproken over ‘security’. De eisen worden steeds strenger.”

Dit jaar is er gegarandeerd nog een race. De vrijwilligers zijn nog net zo actief als in het begin. Wat hen drijft? “De spanning en de gezelligheid voor en na de race”, noemt Nijdam. Nijnuis is het met zijn collega eens. “De gezelligheid bij de prijsuitreiking. Je maakt een praatje met de coureurs, de eventuele foutjes worden uitgepraat.”

De werkzaamheden gaan altijd door. De opbouw, het afbreken wordt gedaan door het hele bestuur en andere helpers. “Maandagavond is het hele land weer schoon. Je kunt dan niet zien dat er een cross is geweest.”

Foto: Johan Wolfard

Dit artikel stond woensdag 10 juli jl. in Dorpsklanken. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit uw omgeving? Abonneer u dan meteen op Dorpsklanken en u ontvangt het nieuws wekelijks in uw brievenbus.