De infographics van Leonard Homan

Het weer is gespreksonderwerp nummer één. Zeker de laatste tijd. Maar hoe was het vroeger? Leonard Homan verdiepte zich in de cijfers, ook van andere feiten over zijn dorp, en heeft er fraaie grafieken van gemaakt, met lijntjes en kleurtjes.

Infographics
“Vorig jaar heb ik een ‘Big data business analitics’-opleiding afgerond en ik vind het leuk om cijferbestanden om te zetten in ‘simpele’ grafische analyses (infographics). De infographics hebben betrekking op het dorp waarin ik geboren ben en sinds 10 jaar weer woon (Paterswolde). Maar ik vind het ook leuk om dorpsgenoten te laten zien hoe het vroeger was, zoals de temperatuur, aantal inwoners of de leeftijdsopbouw.

Ik stond een keer met mijn zoontje aan de Hoofdweg te wachten op de vele auto’s die voorbij reden. Hoe zou dit veertig jaar geleden zijn geweest, vroeg ik me af. Je hebt daar foto’s van maar verder niet.

Leeftijdsopbouw
Naar aanleiding van deze vraag ben ik aan de slag gegaan. Zo heb ik aan de hand van de inwonersaantallen uit het gemeentearchief – ze hebben me daar heel goed geholpen – een infographic gemaakt van het aantal inwoners in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde (van 1630 t/m 2018) en tevens een infographic over de ontwikkeling van de leeftijdsopbouw in deze dorpen. Deze laatste is daarin ook vergeleken met de leeftijdsopbouw in Nederland.

De analyse van de leeftijdsverdeling is gemaakt aan de hand van de volkstellingen, die een aantal keren zijn gedaan.

Het weer
En wat het weer betreft: ik heb met data van de KNMI de eventuele temperatuurstijging in Eelde in kaart gebracht met daarbij bijvoorbeeld ook de hoogste en laagste temperaturen per jaar en enkele rankings over de historische temperatuur in Eelde.

Ik vroeg me af: was het in 1979 echt zo koud? En was het vroeger ook wel eens zo warm? Ik heb een top drie gemaakt en dan zie je dat de hoogste temperatuur in 1944 was: 36.3°C, de 35,6°C van 2018 komt op plek twee. (Dit artikel is geschreven vóór het nieuwe record van dit jaar, red.)

De meeste tropische dagen in één jaar: niet 2018, maar 2006. De laagste gemeten temperatuur is -22.9°C en dat was in 1956. De gemiddelde temperatuur is in al die jaren met 1,9 graden gestegen. 

Inwoneraantal
Ik vind de uitkomsten verrassend. Neem het inwoneraantal van Eelderwolde, door Terborch, nu bijna net zoveel als Paterswolde. Het is misschien logisch, maar je realiseert je dat niet. Ik vind dit vooral een toevoeging aan mijn eigen herinneringen. Laat de mensen zelf maar conclusies trekken.”

We publiceren nu de infographics over het weer. In de loop van het jaar volgen infographics in de krant over onderwerpen als inwoners.

Foto en illustraties: Leonard Homan

Dit artikel stond woensdag 3 juli jl. in Dorpsklanken. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit uw omgeving en deze infographicsserie in de krant volgen? Abonneer u dan meteen op Dorpsklanken en u ontvangt het nieuws wekelijks in uw brievenbus.