‘De tuin van…’ is een rubriek die van april tot en met oktober regelmatig in Dorpsklanken verschijnt. Onze verslaggever Siep Buurke besteedt daarin aandacht aan verschillende tuinen in Eelde-Paterswolde. Uit die serie vandaag online: de tuin van Birjh Torosyan.

Wilt u deze serie regelmatig lezen? Abonneer u dan op Dorpsklanken: u ontvangt dan wekelijks op woensdag al het nieuws uit uw omgeving in de brievenbus.

Druivenstruiken
De druivenbladeren gebruikt Birjh Torosyan om dolma (gevuld gerecht uit de mediterrane keuken, red.) van te maken. Daarvoor worden de bladeren om gehakt, rijst en kruiden gevouwen. De druivenstruiken groeien in de voortuin.

De achtertuin is klein, die is er voor de kinderen om in te spelen. De druivenstruiken zijn langs de bovenkant van de kleine tuin, 6 bij 7 meter, gespannen. Elke vierkante centimeter benut Birjh.

Bloemenmarkt
De uit Aleppo (Syrië) afkomstige Birjh Torosyan: “Ik ga regelmatig winkelen en koop dan de bloemen en planten die ik tegenkom. Ik ga speciaal naar de bloemenmarkt in Groningen op Goede Vrijdag.”

Birjh woont nu 7 jaar in Eelde, wat hem zeer goed bevalt. “Je hebt hier aardige mensen.” Hij zorgt ook voor de heg van de buren en houdt in de vakantie vaak een oogje in het zeil. Vanwege zijn ziekte gaat hij zelf niet op vakantie.

Volgebouwd
Toen hij het huis overnam was alles verlopen. “Er lag hier anderhalve meter zand en alles was kapot en vies, ik heb er een nette tuin van gemaakt.” De voortuin is volgebouwd en er staan veel potten met planten, er is wel zitplaats, want Birjh zit zo veel mogelijk in zijn tuin.

De tuin is nog lang niet klaar. Aan de zijkant is het skelet van de afscheiding nog te zien, dat gaat hij nog vol planten zetten. Je blijft je verbazen in dit tuintje, omdat Birjh er naast bloemen komkommer, tomaten en aardappels op dat klein stukje verbouwd. Hij heeft er ook fruitbomen geplant.

Hangende tuin
Hij heeft zijn tuin vergroot door de hele afscheiding vol te hangen met plantenpotten. Birjh houdt van veel kleur in zijn tuin. Hij heeft dan ook het hele jaar bloemen in zijn tuin. Dit komt omdat een deel van de bloemen van plastic zijn. “Ik kan niet zitten zonder bloemen, ook al zijn ze van plastic, ik vind plastic bloemen gezellig.”

Woningruil
In Eelde zijn de tuinen relatief erg groot, jammer genoeg niet aan de Kluivingskampenweg waar Birjh woont. Hij zou een veel grotere tuin willen hebben. Terwijl hij wel groot woont met vier slaapkamers. Dus als u woningruil (klein huis met grote tuin tegen groot huis met kleine tuin) overweegt, ga eens met Birjh praten, die heeft daar wel oren naar.

Zijn tuin is makkelijk te vinden aan de Kluivingskampenweg. In Aleppo woonde Birjh in een flat waar hij alleen een balkon had. Hij is dus gewend aan woekeren met ruimte. Zijn tuin bouwt hij stapje voor stapje op, hij wil het elk jaar anders, vandaar de planten in potten, die zijn makkelijk te verplaatsen. De druivenplanten blijven wel. Verrassend is de lantaarnpaal. Die steekt uit het bladerdak. In de hele straat staan de lantarens in de voortuin.

Foto: Siep Buurke