Bij een spoedgeval bel je 112. Bij een melding voor een reanimatie wordt naast de ambulance ook de burgerhulpverlening opgeroepen. Deze gediplomeerde mensen worden niet altijd als zodanig herkend. Hoogste tijd om daar meer bekendheid aan te geven, vinden burgerhulpverleners Carla Toonstra en Marieke Zijlstra, die hart hebben voor de medemens.

Onbekende
“Als je wordt opgeroepen, ga je zo snel mogelijk naar het adres van de oproep. We hebben geen speciale kleding aan. Hoewel we zeggen wie we zijn, kan het op dat moment raar overkomen voor de mensen die bij het slachtoffer zijn”, ervaart Marieke Zijlstra. “Dat is heel begrijpelijk, want er is paniek en dan staan er ineens onbekenden in de woning.”

750 meter
Soms zijn de burgerhulpverleners er eerder dan de ambulance. Zodra er een melding van een melding van een reanimatie binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners in een straal van 750 meter van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. Een deel krijgt een oproep om de dichtstbijzijnde AED op te halen met een code om het slot van de AED-kast te kunnen openen, het andere deel wordt rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd.

“Zodra het ambulanceteam aanwezig is, nemen zij de leiding over. Dat wil zeggen dat wij de reanimatie doorzetten en dat zij heel veel andere medische handelingen kunnen doen om de overlevingskans te vergroten. Voor ons zijn er ook andere taken, zoals het geruststellen van de familie. Het is wel eens voorgekomen dat we ons over een hond hebben ontfermd, die niet bij zijn baasje weg wilde, die gereanimeerd werd”, vertelt Carla Toonstra.

Eelde hartveilig
Carla heeft al jarenlang ervaring als burgerhulpverlener en als docent EHBO/reanimatie/AED. Marieke Zijlstra is nog niet zo lang burgerhulpverlener. “Ik heb wel even geaarzeld om me aan te melden bij Hartslag.nu. Maar ik vond het toch van de zotte dat ik wel een diploma had, maar me niet aanmeldde als burgerhulpverlener. En ik ben gelukkig niet de enige, want er zijn gelukkig veel burgerhulpverleners in Eelde.”

In dat verband willen beiden zowel voor de burgerhulpverleners als ook voor de Eelder EHBO-vereniging de loftrompet afsteken. Zij organiseren alle cursussen. “De vereniging neemt ook veel administratieve zaken op zich. En op veel plaatsen in het dorp heb je een AED, wat dat betreft is Eelde hartveilig”, geeft Carla Toonstra aan.

“Steeds meer mensen hebben een reanimatie-diploma, je vervolgens aanmelden als burgerhulpverlener is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. De opmerking van Carla dat niets doen altijd erger is, heb ik me altijd ingeprent”, zegt Marieke.  “Maar je moet het wel willen. Anders moet je er niet aan beginnen”, zegt Carla. Marieke is intussen aardig ingeburgerd. “Bij een oproep staat ook Google Maps meteen aan. “Ik heb van te voren wel even gekeken waar de AED’s hangen, want bij een hartstilstand telt elke seconde”.

Foto: Jan Willem van Bruggen