Tijdens de algemene ledenvergadering van 17 april jl. kondigde Energie Coöperatie Drentse Aa het al aan: ze gaat in het najaar een proef doen met 2 elektrische deelauto’s.

Buurauto
Het initiatief komt van het kersverse bestuurslid Hein-Peter Nauta. Hij was voor zichzelf op zoek naar een duurzame oplossing voor het autogebruik. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met Buurauto.

Buurauto is volgens Nauta een goed, al bestaand concept, zodat hij het wiel niet nog eens zelf hoeft uit te vinden. Het is in het westen van het land al zeer populair. Als de proef slaagt en het concept daadwerkelijk ingevoerd wordt in de gemeente Tynaarlo, dan zal dat de eerste noordelijke gemeente zijn die de Buurauto omarmt!

Autodelen
Door een elektrische auto te delen met mensen die je kent, is elektrisch rijden voor particulieren betaalbaar. Samen kun je afspraken maken over het gebruik.

Vrijwel alle Buurauto’s worden geleverd door Nissan. In de Nissan Leaf is Kobalt vervangen door Mangaan. Voor de fabricage van de batterijen in de Buurauto’s wordt dus geen gebruik gemaakt van kinderarbeid in Kobaltmijnen in Congo.

Autodelen bij Buurauto is makkelijk. Het gaat ‘gewoon’ met een app op de mobiele telefoon. Openen en sluiten van de auto gaat via de app, die er ook voor zorgt dat u veilig kunt afrekenen.

Minder is meer
Duurzame mobiliteit heeft de toekomst. Hoe dit eruitziet, weet niemand precies, maar dit kan niet zonder autodelen. Minder ruimte in steden en dorpen, veranderende visie op de woonomgeving, verschuiving van bezit naar gebruik en steeds minder mensen die bereid zijn om het volle pond te betalen voor de auto. Er zullen steeds meer buren elektrisch gaan autodelen.

Proef
Medio september start de proef van twee maanden met 2 elektrische auto’s in Eelde-Paterswolde en Vries. De proef is vooral bedoeld om dorpsbewoners (een dagdeel) te laten ervaren hoe het is om een elektrische auto te delen: is de auto beschikbaar op het juiste moment, hoe ver kom ik er mee en is het een goed alternatief voor mijn (2e) auto? De gemeente subsidieert dit bewonersinitiatief ter ondersteuning van de startfase van dit duurzame project.

Nauta is nu op zoek naar mensen die met de proef mee willen doen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe duidelijker het beeld wordt van behoeften en mogelijkheden voor het daadwerkelijk in gebruik nemen van de Buurauto in de gemeente Tynaarlo.

Het slagen van de proef zou voor EC Drentse Aa een mooie opsteker zijn: in

iedere dorpskern een oplaadpunt met auto als vaste waarde. Stapt u in? Hun doel is immers: de gemeente Tynaarlo verduurzamen!

Wilt u meedoen met de proef of eerst nog meer informatie? Neem contact op met Hein-Peter Nauta via hpnauta@me.com.

Foto en illustraties: buurauto.nl en ecdrtentseaa.nl