‘Het is fantastisch, dat dit nog bestaat’

In zwembad Lemferdinge werd dinsdag 2 juli jl. de fototentoonstelling 50 jaar zwembad Lemferdinge geopend.

Drie zwembaden
Adriaan Ferf, penningmeester van Vrienden van Lemferdinge, noemde in een korte toespraak het “fantastisch, dat er na vijftig jaar nog drie zwembaden in de gemeente open zijn. Dat dit nog bestaat. Elders in het land hebben zwembaden het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Het is voldoende reden om dit te vieren.”

De openingshandeling was treffend: na het verwijderen van enkele handdoeken kwamen historische foto’s tevoorschijn. Het vormt het begin van een tentoonstelling.

Vijftig jaar
Bij de onthulling is één van de jongeren aanwezig: de 14-jarige Jurre Boerema, fervent zwemmer. En manager Roelof Rutgers. “Dit is een fantastisch initiatief. Vijftig jaar liggen achter ons, maar het is ook mooi dat we klaar zijn voor nog vijftig jaar.” Rutgers doelde op de zonnepanelen en zonnecollectoren, die de energielasten omlaag brengen.

De officiële opening was in 1969, Lemferdinge verving toen het aloude instructiebad (waar Ol Eel nu haar Historisch Centrum heeft).

Oproep voor foto’s
Rondom het zwembad worden oude foto’s en krantenartikelen uit de archieven van het zwembad, Ol Eel, Dorpsklanken en bezoekers getoond. De expositie zal de hele zomer worden aangevuld met nieuw materiaal.

Bezoekers worden opgeroepen om hun foto’s mee te nemen. Als levende herinnering aan 50 jaar Lemferdinge. Anno 2019. De basis staat nog steeds. Zoals de toren. “Vroeger stond de badmeester met een megafoon bovenop de toren, nu sta je dichtbij de mensen”, geeft Roelof een verschil aan.

Op deze doordeweekse dag en bij niet echt warm weer, is het niettemin druk in het bad. Het zijn leerlingen van Terra, die trouwe bezoekers worden genoemd. Ze verleggen hun gymles regelmatig naar het zwembad.

Meer jubileumactiviteiten
Naast de tentoonstelling is er nog veel meer in het kader van het jubileum. Kinderen kunnen kleurplaten versieren. Deze worden in slingers opgehangen rond het zwembad. De mooiste creaties krijgen een prijs. Kleurplaten zijn nog altijd welkom.

Op een aantal dagen wordt er, ter ere van het 50-jarig bestaan, 50 procent korting gegeven op ijsjes en patatjes. De baantjeszwemmers worden beloond als ze 50 banen of 50 kilometer zwemmen. Tevens zal er een demonstratie gegeven worden in reddingszwemmen. Verder staan er waterpolowedstrijden op het programma.

Jubileumweek
De jubileumweek valt samen met de Zwemvierdaagse van 19 tot 23 augustus. Gedurende deze week zijn er veel extra attracties. Voor genodigden komt er een receptie. Dit is ook voor vrijwilligers, waarvan een groep elke vrijdagochtend allerlei klusjes verrichten. Het bestuur van Vrienden van Lemferdinge wil vrijwilligers extra onder de aandacht brengen. Want zoals overal: zonder vrijwilligers kun je niets.

Foto’s: Johan Wolfard