“We hopen op 250 deelnemers.”

Eelde loopt op zondag 7 juli voor CliniClowns. Na twee jaar een goed doel voor kinderen richt de organisatie zich nu op mensen met dementie in zorginstellingen.

CliniClowns
In het eerste jaar was Kika het goede doel, vorig jaar ‘Het Vergeten Kind’ en nu CliniClowns, dat niet alleen bezoeken brengt aan zieke kinderen, maar zich ook inzet voor mensen met dementie en dat is van alle leeftijden. Een bezoek van de vrolijk uitgedoste figuur zorgt voor plezier in zware tijden. De organisatie ‘Eelde Loopt voor..’ trok dit zich aan en stelt dit jaar CliniClowns centraal. In thuishaven Café Theater Boelens worden de puntjes op de i gezet.

Naast wandelen kunnen mensen ook op een andere manier bijdragen. Voor het inleveren van oude telefoons en inktpatronen gaat 3 euro naar CliniClowns. Veel mensen hebben al apparaten ingeleverd, het kan nog steeds.

Drie afstanden
Deelnemers aan de wandeltocht kunnen kiezen uit 10, 18 of 25 kilometer. De organisatie heeft weer een mooie route uitgestippeld. Onderweg is er koffie en een versnapering. Deelnemers worden op allerlei manieren verzorgd, dankzij sponsoring.

Bij warm weer zijn er extra watervoorzieningen. De organisatie (een particulier initiatief van een aantal inwoners) wordt gesteund door zo´n twintig vrijwilligers, jong en oud. Het wandelfestijn is voor iedereen. “Vorig jaar hebben twee mensen het parcours hardlopend gedaan, ze zijn weer welkom. Maar ook ouders met een kinderwagen kunnen meedoen”, legt Tom van der Velde uit.

Inschrijfkosten zijn 10 euro, het bedrag gaat geheel naar het goede doel. Basisschoolkinderen mogen een vrije gift doen.

“We hopen op 250 deelnemers, dat hadden we in het eerste jaar ook.” Start en finish is Café Boelens, waar de Jamband voor de gezellige sfeer zorgt.

Clown Toos
Het startschot wordt gegeven door ´Clown Toos´, gespeeld door Anneke Schootstra, oud leerkracht van de Menso Altingschool en woonachtig in Eelde, die mensen met dementie bezoekt. “Er zijn inmiddels al contacten voor bezoeken aan Symphonie en Duinstee. Dat kost geld, op deze manier laten we zien dat het voor het dorp is.”

Inschrijving vanaf 9.30 uur. Start 18 kilometer en 25 kilometer van 10.00-12.00 uur; start 10 kilometer van 11.00 en 13.00 uur.

Foto: Jan Willem van Bruggen