“Sergio Padt vroeg op welke plek ik zat. ‘Op die van jou’, zei ik.”

Jamie Schuurman is, zoals onlangs in Dorpsklanken vermeld, geselecteerd voor de Eredivisie Bijzonder. Dorpsklanken wilde de keepster spreken. Dit gebeurde in het bijzijn van de trotse ouders Henri en Gerrie.

Kids United
“Ik ben nooit voetballiefhebber geweest”, bekent Henri, die meer van de autocross is. “Maar door Jamie heb ik nu ook de Champions League gevolgd en Gerrie ook. Ik ben het spelletje gaan waarderen.”

Over zijn dochter: “Jamie heeft ADHD en PDD-NOS. Ze heeft gespeeld bij Actief, maar daar sneeuwde ze onder. Bij Kids United (het G-team van FC Groningen) gaat het anders. Wanneer ouders daar staan te schreeuwen langs de lijn, dan stapt er direct een trainer op je af.”

Plezier
Plezier in de sport, daar gaat het om. “Jamie was eerst veldspeler en is nu keepster. Ze kan op beide posities uit de voeten. “Het gaat in de wedstrijden zo, dat als je met 4-0 achter staat, worden er bijvoorbeeld een paar spelers van de sterkere tegenstander eruit gehaald, om het wat gelijkwaardiger te krijgen. Een doelpunt maken is heel wat voor die kinderen.”

FC Groningen-doelman Sergio Padt is ambassadeur van Kids United. Jamie komt met een fraaie anekdote. “Sergio vroeg op welke plek ik zat. ‘Op die van jou’, zei ik.” Henri weer: “Ieder kind met een beperking komt aan spelen toe. Ook met een rollator, ze zijn erbij. Het is belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn en als ze bijvoorbeeld een bloemetje op het veld willen plukken, dan kan dat. Er wordt met ieder kind rekening gehouden.”

 

Eredivisie Bijzonder
Voor de Eredivisie Bijzonder waarin FC Groningen zal uitkomen is een selectie gemaakt uit 138 kinderen, die voetballen bij Kids United. Daarvan zijn er twaalf overgebleven. Henri: “Je kunt niet alleen kinderen met alleen ADHD bij elkaar zetten, het gaat om alle soorten beperkingen. Er wordt ook gekeken of ouders erachter staan. Toen we gebeld werden of ze mee wil doen in de Eredivisie voelden wij ons trots We konden er alleen maar ja op zeggen. Ook al moet ze naar Venlo, ook al is het de Bijzondere Eredivisie, het is wel de naam Eredivisie.

Ze wordt overal uitgenodigd. Een toernooi bij Ajax of bij Werder Bremen, in het stadion bijvoorbeeld. Maar het is niet alleen voetbal. McDonalds is sponsor en organiseert van alles, zoals uitstapjes naar het Dolfinarium.

In de nieuwe Eredivisie moet je wel eens helemaal naar Venlo, voor een kort wedstrijdje. Dan maken ze er een soort toernooi van; een gezellige dag. Er wordt een bus geregeld voor het hele gezin.”

Ajax-fan
Jamie kijkt uit naar wedstrijden tegen Ajax, haar favoriete club. En Onana is haar idool als keeper. “Ik ben altijd Ajax-fan gebleven. Ook al zit ik nu bij FC Groningen.”

Haar ouders reizen mee naar de uitwedstrijden. Ook al is het op vakantie. Zo was er een voetbaltoernooi in Barendrecht. “Dan maar vanuit Duitsland, maar ik ga naar Barendrecht”, zei Jamie. Alles moet voor het voetbal wijken, behalve de autocross waar broer Brian aan meedoet. Brian, die eerder ook gevoetbald heeft bij Actief, hij was haar grote voorbeeld. Terwijl haar broer Colin helemaal niets met voetbal heeft en ook niet met autocross.

Jamie traint een keer per week bij Kids United en krijgt daarnaast speciale keeperstraining. Door de week gaat ze naar het Terra. “Leraren begrijpen het niet, alleen de mentor die zelf ook een autistisch kind heeft. Daar heeft ze dan weer geluk mee.”

Vrijer
Jamie kijkt heel erg uit naar de Eredivisie. “Ze is goed in uittrappen en niet bang voor de bal. Ze springt er zo voor”, weet haar vader. “Nadeel is dat de bal altijd voorin is, en er niet veel te doen is. Jamie is een stuk vrijer geworden door de Eredivisie. Als we visite hadden of een verjaardag verstopte ze zich. Ook dit interview, dat zou ze normaal niet doen. En dat is de grootste winst die je maar kunt bedenken.”

Foto’s: Johan Wolfard (boven) en Kids United