Bij Museum De Buitenplaats is nu de tuintentoonstelling ‘Weerspiegelingen’ van leerlingen van Terra Eelde te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit foto’s en gedichten van de eerstejaars vmbo-leerlingen van Terra Eelde.

Workshop fotograferen
Afgelopen mei bezochten alle leerlingen van Terra Eelde de museumtuin voor een workshop fotograferen door fotograaf Sake Elzinga. Met een fotocamera of hun mobiele telefoon probeerden de leerlingen in de tuin weerspiegelingen te vangen in beeld. Om het thema een extra dimensie te geven, kregen de leerlingen tijdens de workshop allemaal een spiegeltje mee.

De opdracht was om een foto te maken waarin de werkelijkheid, met behulp van de spiegel, gemanipuleerd of vervreemd werd. De leerlingen werden ook uitgedaagd om fotografische ‘trucs’ te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het kiezen van een bepaald perspectief of het fotograferen van een onderwerp van heel dichtbij.

Gedicht
Terug op school werden de gekozen foto’s bewerkt met een fotoprogramma. Ieders topfoto werd het uitgangspunt voor een gedicht. Bij het schrijven kregen de leerlingen hulp van professionele dichters. Kasper Peters, Arjen Boswijk, Renee Luth en Richard Nobbe lieten de leerlingen in twee lessen zien hoe leuk het is om creatief te zijn met taal. En hoe je met taal, net als met fotografie, de wereld kunt verbeelden.

Filmpjes
Tot slot voegden de leerlingen hun foto en gedicht samen in één werkstuk. Tijdens de opening zullen ook filmpjes te zien zijn van de tweedejaars vmbo-leerlingen die vorig schooljaar zijn gestart met dit project. Zij hebben bij hun gedicht van vorig jaar een filmpje gemaakt, waarin de tekst op een creatieve manier verbeeld wordt.

Project
Doel van dit project is om leerlingen met andere ogen naar hun eigen omgeving te laten kijken en hen opmerkzaam te maken voor het bijzondere in alledaagse dingen. ‘Hoe licht gedicht wordt’ is een project dat in drie jaar tijd ontwikkeld wordt en dat mede tot stand is gekomen met een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De bedoeling is om het project jaarlijks te herhalen.

Het werk van de leerlingen is te zien van 1 juli t/m 12 juli in de tuin van Museum De Buitenplaats.