De versmedewerker van de Jumbo in Eelde swipet met haar vingers over de smartphone van de klant. Hiermee is de Magic Box verzilverd en de Jumbo medewerker geeft een tas met overgebleven etenswaren van de supermarkt mee.

Voedselverspilling
Het is al tijden een doorn in het oog van veel supermarktondernemers waaronder Dries Pepping. De enorme verspilling van voedsel. “Broden, vlees, bakken vol met groente en zuivel gaan linea recta de prullenbak in.” Niet alleen bij de mensen thuis maar ook bij zijn supermarkten: De Jumbo’s in Eelde en Smilde. “We gooien best veel weg.”

Dit merkt hij dagelijks. Want Pepping is ondernemer en daar hoort risico’s nemen bij. Een consument heeft een hekel aan een leeg vak, Daar staat tegenover dat Pepping veel weg moet gooien. Voedselverspilling is echt een probleem.

Magic Box
Sinds vorige week werkt hij samen met het bedrijf Too Good To Go. Een initiatief dat in Nederland is begonnen in de randstad maar inmiddels steeds meer voet aan de grond krijgt in het Noorden. Too Good to Go is een app waarin supermarkten en restaurants eten dat ze over hebben aan het eind van de dag aanbieden. Je kunt dit ophalen zodat het niet weggegooid hoeft te worden. Alle producten in de Magic Box hebben de datum van die dag op het etiket staan. Je betaalt voor de producten ongeveer een derde van de originele prijs. Bij Pepping is dat € 4,99.

65 maaltijden
“Een gemiddeld persoon gooit per jaar zo’n 65 maaltijden in de vuilnisbak. We gooien echt veel weg, dus die app is een goed initiatief”, zegt Pepping. “Iemand die de app heeft gedownload, kan dagelijks inschrijven op een pakket. De betaling gaat ook via de telefoon. Als je het pakket bij de versafdeling komt ophalen dan swipet een medewerker van ons over jouw telefoonscherm en heb je de box verzilverd en krijg je hem mee.”

De supermarkteigenaar laat een lijstje zien van zijn eigen supermarkt om te laten zien hoe erg het eigenlijk gesteld is met onze consumptiemaatschappij. Alleen al vorige week voor duizenden euro’s weggegooid door de supermarkt in Eelde. Vooral groente en fruit, vlees, zuivel, brood en vis. In principe allemaal goed eten, maar vanwege de datum ‘niet goed genoeg’ meer voor de consument.” “Doodzonde,” zegt Pepping. “Het is gewoon goed eten”.

Too Good To Go
Too Good To Go komt oorspronkelijk uit Denemarken en is sinds vorig jaar januari actief in Nederland. Een deel van de opbrengst moeten de deelnemende ondernemers afstaan aan het bedrijf. Het verdienmodel van de App is sociaal ingestoken en de opbrengst wordt gebruikt om o.a. de app te onderhouden en te ontwikkelen. Er zijn inmiddels 600.000 maaltijden gered die anders in de kliko waren terecht gekomen. En dat is de belangrijkste missie van Too good to go: Voedselverspilling tegengaan.

Foto: Jumbo Eelde