Eelde-Paterswolde zal vandaag weer bruisen: het Koepeltjesfestival staat weer op het programma. De achtste editie staat wederom in het teken van muziek, dans, theater en meer. Veel meer. “Er is nog meer aandacht voor het culturele aspect”, zegt Peter Steur, die drie jaar voorzitter is van het unieke festival.

Koepeltje
De naam is bijzonder en refereert nog altijd aan het vroegere koepeltje. De droom is dat het koepeltje terugkomt. “Een stichting moet een doel hebben”, legt Steur uit. “Dit is een gratis festival, waarmee veel kosten zijn gemoeid. Aan het eind van het jaar blijft er weinig geld over. Het echte doel is mensen verbinden, de creativiteit laten zien en dat je met elkaar een hoop voor elkaar kan boksen.

Vrijwilligers
De ontwikkeling van de koepel blijft wel overeind. Ik ben nu drie jaar voorzitter. We hebben een leuk team, dat elk jaar wisselt. In de organisatie zitten een aantal jonge mensen, met kennis van zaken. Daarnaast kunnen we bogen op steun van een hoop vrijwilligers. Die houden zich niet alleen bezig met de programmering, maar ook met de aankleding, marketing, veiligheidsplan, waarbij overleg is met de gemeente.

We hebben ook een nieuwe website, dat bijdraagt aan het succes. En we hebben een hoop sponsoren, al zijn dat er nooit genoeg. Het ene bedrijf kan meer bijdragen dan de ander. Dat is niet erg, elke euro is welkom. Ook dragen de donateurs een steentje bij”.

Het festival is teruggebracht tot een dag. Steur: “Twee dagen was wel te doen, maar het was niet zo’n succes vanwege het slechte weer. Bovendien: één dag is net zo leuk.

Cultuur
Wat de programmering betreft, er is nog meer aandacht voor het culturele aspect. Naast muziek is er dans en kleinkunst. Bij Boelens is er veel straattheater, dat maakt het festival af”.

Over de keur aan artiesten haalt Steur de band Aosem naar voren. “Ze spelen dialectpop, dat erg in opkomst is. Ik verwacht er veel van”. Daarnaast wijst Steur op de jonge muzikanten. “Ze zijn technisch heel goed en in staat leuke acts neer te zetten”.

Net als andere jaren zijn er diverse workshops en voor de inwendige mens zijn er de foodtrucks. “Met het grootste aanbod ooit. We merken dat dit aanslaat.” Peter Steur heeft al trek, maar vooral honger naar het festival.

Foto’s: Jan Willem van Bruggen (Peter Steur) en Jan Jaap Harmens (boven)