‘Bestaat jullie team alleen uit wissels?’

Het eerste Corsovoetbaltoernooi kan een daverend succes genoemd worden. Ondanks de warmte – de wedstrijden werden vijf minuten ingekort – streden de corsowijken (twee teams moesten afzeggen vanwege te weinig spelers) fanatiek tegen elkaar op het bijzonder sfeervolle sportpark van Actief. De verslaggever ervoer het aan den lijve.

Gedeelde kousen
De een heeft jaren niet gevoetbald, de ander nog nooit. Voetballen met de pet en of zonnebril, gedeelde kousen, het maakt allemaal niet uit. Vanuit de ‘wedstrijdtoren’ houdt Jacob van Gelder alles bij. Bijna alles. “Het eerste doelpunt is gescoord, ik kan niet zien wie”.

De verslaggever is geselecteerd voor team Eekhoornstraat, dat bestaat uit een mengeling van spelers en speelsters. Arnold heeft de eer om als snelste zijn schoen kapot te hebben. Het 4-0 verlies tegen Korenbloem is dragelijk.

BHV’er
In de tweede wedstrijd wordt gespeeld tegen het eveneens in donkerblauw gestoken Vennestraat-Nieuwe Akkers. En dat is bij voorbaat lastig. Ondanks een eerste doelpunt en fabelachtig keeperswerk van Jorn wordt wederom verloren. Coach Johan, die zegt geen verstand te hebben van voetbal en dan maar fungerend als BHV’er (bierhaler) grijpt in en komt met twee bliksemtransfers.

De derde partij wordt zowaar gewonnen, met liefst 10-0 van het damesteam van Confrérie des Fleurs, dat niet gespaard wordt.

Dan volgt weer een sterke tegenstander, Rond de Wieken. Toch nemen de Eekhoorns de leiding en komen zelfs nog een keer voor, om uiteindelijk toch de nederlaag te slikken: 2-4.

Wissels
Vlak voor de voorlaatste wedstrijd, zijn er verontwaardigde blikken als we veld 3 betreden. “Bestaat jullie team alleen uit wissels?”. Getergd laat de blauwe formatie tegen Hooiweg-Schelfhorst zien dat het toch wel kan ballen: 3-0 winst.

In het laatste duel zijn de meesten niet meer vooruit te branden en wordt met 3-0 verloren, waardoor de finales niet bereikt worden. De ervaringen van een vijftiger: pijn in de kuit en geen kracht en snelheid. De techniek is nog wel aanwezig. Veel spelers kampen met schaafplekken door het kunstgras.

Halve team
Op het hoofdveld worden de kruisfinales gespeeld. Confrérie des Fleurs wint met 4-2 van Korenbloem. “Het halve team was al weg, ze hadden er niet op gerekend”, zegt een van de spelers.

In de andere wedstrijd rekent Hooiweg Zuid af met West End 1. Onder de prachtige klanken van Koning Voetbal wordt dan de eindstrijd gespeeld en die gaat tussen Confrérie des Fleurs en Hooiweg-Zuid. Twee jonge ploegen, waarvan een deel op hoog niveau speelt.

Confrérie neemt de leiding na een mooie aanval: 1-0. De finale is spannend. Hooiweg is dichtbij 1-1, maar de withemden komen onder de druk vandaan, scoren de 2-0 en 3-0. De roden van Hooiweg maken het nog even spannend door 3-1 te maken, goedgekeurd door de VAR. Confrérie zegeviert en wint de eerste Corsovoetbalbokaal.

‘Doe es lief’-bokaal
West End wordt derde door Korenbloem te verslaan. Confrérie gaat met alle hoofdprijzen naar huis, want het tweede team pakt de ‘Doe es lief’-bokaal, beoordeeld door de scheidsrechters.

‘Actief-championburgers’
Het blijft nog lang gezellig rond de kantine. Zeker als het WK- vrouwenlied van de Snollebollekes wordt ingezet. Niet alleen het bier vloeit rijkelijk, ook de hamburgers gaan als warme broodjes over de toonbank. Dat zijn niet zomaar hamburgers, maar ‘Actief-championburgers’.

Foto: Jan Willem van Bruggen