Eeldenaar Tibor Del Grosso heeft zondag de Nederlandse titel veroverd bij de Nieuwelingen.

Dongen
Het NK in Dongen bestond uit 8 rondes van 9,7 km met 700 meter kasseistrook. Aan de start staan ruim 140 nerveuze deelnemers.
Aangezien Tibor’s wegseizoen vooral in het teken staat van het Veldrijden ligt er wat minder focus op dan bij zijn twee jaar oudere broer Bodi die de dag ervoor gereden heeft. Die heeft een onrustige koers gehad met veel valpartijen en aanvallen. Het lukte allemaal net niet en hij kwam uiteindelijk moegestreden in het midden van het peloton over de eindstreep.

Zonder pretenties
Ondanks zes nationale titels bij het veldrijden en mountainbiken bij de jeugd heeft Tibor bij de nieuwelingen tot nu toe niet mee kunnen spelen. Hij staat daarom zonder pretenties aan de start. Bij de eerste doorkomst op de kasseien verloor hij meteen al zijn bidon met energiedrank.

Gaat lekker dus. Ronde na ronde denderen de nieuwelingen langs over de kasseistroken. Af en toe raken er wat renners weg, maar het peloton pakt iedereen terug. Bij de voorlaatste passage van de kasseienstrook troept het hele peloton samen. Zijn vader dacht: “Dit wordt geheid een massasprint met heel weinig kans op winst en wandelde rustig de ruim twee kilometer terug naar de finish.

Vol gas
Kort na het passeren springen echter twee renners weg. Tibor bedenkt zich niet en dicht in nog time het gat. Met zijn drieën geven ze vol gas. Na korte tijd sluiten nog drie man aan. “Prima,” denkt Tibor, “des te meer kans hebben we om weg te blijven. “

Kort daarop sluiten echter nog vier man aan waaronder twee aardige sprintertjes. Ze komen met 10 man en 35 seconden voorsprong bij de laatste passage van de kasseistrook aan. Met in de groep niemand van de topfavorieten.

Halverwege probeert een renner weg te springen, Tibor houdt kort in en laat nog drie man passeren die voor hem het tempo omhoog jagen en laat zich meezuigen.

Gootje
In de laatste 30m van de strook ligt naast de kasseien een heel smal aangestampt aarden gootje. Vlak ervoor knalt hij over iedereen heen en gebruikt het gootje om nog meer snelheid te ontwikkelen. Bij het klinker weggetje dat volgt pakt hij nog twee betonrandjes mee die ernaast liggen en pakt zodoende 30, 50 en uiteindelijk 80 meter. Nog twee kilometer volle bak rijden tot de streep. Zijn benen doen pijn en hij kan maar een ding denken: “Rijden!” De groep erachter aarzelt even en hij is weg.

Bizar
Zijn moeder ziet het gebeuren en zijn vader moet op dat moment nog een kilometer tot de finish en zat achterom te kijken of de kopgroep er al aan kwam. Dat niet, maar wel een bekend lichtblauw helmpje met een klein mannetje er onder. Het zal toch niet…

Als zijn ouders bij de streep aankomen is het peloton inmiddels gefinisht en Tibor als Nederlands kampioen solo over de streep gereden. Bizar! Het duurt nog lang voordat het Tibor een beetje helder wordt wat hij geflikt heeft: Nederlands kampioen bij de nieuwelingen!

Foto’s:
Boven: Tibor Nederlands Kampioen ‘Nieuwelingen’ (Nicky Del Grosso)
Onder: Bodi afgelopen zaterdag in actie bij NK tijdrijden (Julia Zwaan)