Op onze oproep over het WK Voetbal voor vrouwen kwamen veel reacties binnen. In de Dorpsklanken van woensdag 19 juni stond deze bloemlezing van de WK-volgers. In de krant was helaas niet genoeg ruimte voor alle foto’s, daarom plaatsen we dit artikel hier met alle foto’s die bij ons binnenkwamen.

Alexandra Postma en Anouk ter Heide
Het eerste verhaal is geschreven door Alexandra Postma en Anouk ter Heide. ‘Ik ben samen met 6 vriendinnen vrijdagavond naar Frankrijk gereden. We hadden een busje gehuurd. De bus hadden we helemaal versierd met oranjevlaggetjes, een versierde motorkap en nog andere oranje dingetjes.

Na een uurtje of 4 rijden, kwamen we aan in Valenciennes. In een basis hotel, voor maar 17 euro per persoon, hebben we overnacht. Na een lekker ontbijt bij de boulangerie, zijn we met de bus naar de fanzone gegaan. We moesten onze kaartjes nog ophalen bij het ophaalpunt, omdat we de kaartjes via de KNVB besteld hadden.

Eenmaal in de fanzone kon het feest beginnen. Onder leiding van een DJ en een muziekkorps werd er gezongen, gedanst en zelfs al gezopen. Allemaal op een leuke gemoedelijke manier. Het publiek bestond voornamelijk uit vrouwen en kinderen, veelal meisjes. Er waren ook wel mannen hoor, maar stukken minder dan bij het mannenvoetbal.

Na twee uur dansen, feesten, zingen en gek doen kon de oranje parade naar het stadion beginnen. Samen met 10.000 andere oranje fans liepen we ruim 2 kilometer naar het stadion. Onderweg hebben we nog een kaartje verkocht, aan een supporter die nog geen kaartje had. De parade was een groot feest. De Franse straten die we passeerden, werden helemaal oranje gekleurd. Mensen hingen uit de ramen om naar ons te kijken en ons aan te moedigen. Onderweg hebben we veel liedjes gezongen, vooral het nummer waarbij het hele publiek van links naar rechts gaat, is favoriet.

Bij het stadion verliep alles vrij rustig. We hadden nog genoeg tijd voor een momentje om uit te rusten. De wedstrijd was ontzettend spannend. Ook omdat Kameroen ontzettend fysiek en soms gemeen speelde. De 1-0 vlak voor rust was een opluchting. Helaas viel 2 minuten later al een doelpunt aan de andere kant.

De tweede helft was Nederland vele malen sterker en scoorde nog tweemaal. Opgelucht konden we na 90 minuten spelen het stadion weer verlaten. De 3 punten zijn binnen en de achtste finales zijn bereikt. Wij rijden nu weer naar Nederland, in ons busje. De meeste vriendinnen van mij liggen te slapen. Het was een pittige, ontzettend gave dag!’

Marieke en Esther Annema en Ylona en Robin van de Ven
Ook bij Marieke en Esther Annema en Ylona en Robin van de Ven leefde het WK enorm en gingen naar Frankrijk. De kinderen kennen elkaar via hetzelfde voetbalteam bij Actief. Hun ervaring: ‘Eigenlijk leven wij al vele jaren met de Oranje Leeuwinnen mee. Na menig wedstrijd hier in Nederland te hebben gezien en zelfs EK-wedstrijden in eigen land 2 jaar geleden wilden we, toen we hoorden dat het WK in Frankrijk wordt gespeeld, graag eens een wedstrijd van het WK zien.

Onze droom werd werkelijkheid, toen onze ouders kaarten konden kopen zijn ze ervoor gegaan. Een wedstrijd in Valenciennes was nog niet eens heel ver hier vandaan, een 4 en half uur rijden moest te doen zijn. En gelukkig werd in januari medegedeeld dat we met z’n allen naar Frankrijk zouden gaan!!

Eindelijk was het dan 15 Juni 2019. Om 5 uur ging de wekker en stapten we om 6 uur in de auto. Rond half 11 waren we in Valenciennes en zochten het plein op waar de fanzone is.
Midden in het kleine stadje was het plein waar toen al vele oranje supporters waren om een feestje te vieren. Dat was erg leuk, gezellig en warm, maar met alle gezellige muziek maakt dat niet uit. Om kwart over 12 ging de hele stoet 15.000 oranje supporters naar het stadion waar ONZE leeuwinnen moesten voetballen. Alle straten van voor tot achter waren oranje gekleurd en allemaal hossen en springen en zingen achter de oranje bus aan. Het was een feest om nooit te vergeten!!!’

Foto’s:
Alexandra Postma/Anouk ter Heide (busje en groepsfoto) en Marja van der Veen (o.a. met Marieke en Esther Annema en Ylona en Robin van de Ven).