In De Onlanden trok een flamingo gisteren aardig wat bekijks. In de karakteristieke houding: één poot ingetrokken, de andere in het water. 

Niets vermoedend
Vrijdagochtend 14 juni heb ik om 10.00 een wandelafspraak. We hebben afgesproken bij de Onlanderij in Eelderwolde. Niets vermoedend lopen we noordwaarts naar onze ‘bestemming’: het ‘vogel uitkijkscherm’. Een mooie uitkijkplaats midden in het sompige gebied dat – zo lees ik op de site www.natuurindeonlanden.nl  ­­­­– de Peizerweering heet.

Onderweg komen we een vrouw met een fiets en een fotocamera met – zoals mijn metgezel dat noemt – een ‘ lange toeter’. Mijn metgezel vraagt haar of er iets bijzonders is te zien. Er schijnt een overvliegende flamingo gesignaleerd te zijn in de Matslootpolder en ze wilde kijken of hij nog ergens in dit gebied was.

Roze
Terwijl de vrouw weer door haar camera tuurt, kijken we in dezelfde richting waarin de ‘toeter’ wijst. En ja, daar in de verte zie ik iets wat ik zelf zou omschrijven als een ‘kruising tussen een reiger en een ooievaar’. Maar wat het precies is? De kleur kan ik ook niet echt goed ontwaren, maar soms lijkt de vogel inderdaad wel iets van een roze gloed te hebben. Mijn metgezel constateert dat het dier in elk geval ‘hoog op de poten’ (waarschijnlijk op één) staat.

De vrouw met de camera beaamt dat de vogel inderdaad wat roze is. Zij fietst snel verder in de hoop nog iets dichterbij te komen. Nadat wij nog even blijven staan kijken, lopen wij ook weer verder.

Toch wel heel bijzonder dat je zo onverwachts zo’n verschijning tegenkomt tijdens een wandeling in dat mooie gebied dat De Onlanden heet.

Geringd
Op de site www.waarneming.nl valt te lezen, dat de vogel geringd is. De rode ring met letter ‘Z’ maakt duidelijk dat de vogel afkomstig is uit het Zwillbrockervenn in Duitsland. In het water van het Zwillbrocker Venn tussen Groenlo en de Duitse plaats Vreden wonen ’s zomers al meer dan 35 jaar circa vijftig flamingo’s. Het is de wereldwijd meest noordelijk gelegen broedplaats. Dus echt exotisch is deze flamingo niet…

Na een paar maanden verruilen de flamingo’s het Zwillbrock weer voor het winterkwartier in de Zeeuwse delta. Wat de plannen zijn van de Onlandse flamingo zal de tijd leren, aldus de waarnemingssite.

2010
Volgens RTV Drenthe is het trouwens niet voor het eerst dat een flamingo zich in Drenthe laat zien. De laatste foto die bij hen bekend is, komt uit Emmen en dateert uit 2010. Flamingo’s leven in Nederland ook op een paar plekken, met name in het Grevelingenmeer en de Waddenzee.

Foto rechts: De blauwe stippen geven plekken van waarnemingen aan. De meeste betreffen de flamingo.  (www.waarneming.nl.)

Foto boven: Twitter Natuur in De Onlanden