Een bijzonder optreden op de Jaarmarkt vandaag. De naam El Jackson zal oudere inwoners nog niet als muziek in de oren klinken, maar de naam Bathoorn wel. In ‘El Jackson’ speelt Lottie, de dochter van Roelof Bathoorn van de legendarische The Head Hunters.

‘Koppensnellers’
“Roelof Bathoorn was een belangrijke man binnen de groep”, vertelt voormalig ‘platenbaas’ Henk Doedens. Hoe belangrijk Roelof was blijkt uit de volgende anekdote. “Vroeger had je in Londen de Carnabystreet, waar beroemde artiesten als The Beatles hun kleren kochten. Nou, daar haalden Roelof en zijn vrouw Gretha ook de kledij. Dat was voor die tijd heel bijzonder”.

De band werd gezamenlijk opgericht en bestond naast Roelof en Henk uit de volgende leden: Jan Brookman, Anne Doedens, Roelof Schuurman, Wim Dekkers en Roger Bathoorn. De naam, ‘Koppensnellers’ in het Nederlands, werd bedacht door Henk zelf. “Achteraf bestond er ook al een Headhunters in Amerika.”

Concerten
Het Groninger Poparchief vermeldt dat Den Haag en Oldenburg hoogtepunten waren, evenals een optreden op een corsowagen. “We hadden zo’n 58 concerten per jaar. Als je bedenkt dat er 52 weken in een jaar zitten, zijn dat veel. Soms speelden we ’s middags, de zogeheten matinee en ’s avonds weer.”

Henk Doedens somt de optredens op: Loon, Paterswolde, Peize, maar ook in Twente. “In Taarlo speelden we in een zwienehok”, herinnert Henk zich uit de jaren zestig.

“Een thuiswedstrijd was bij Café Centraal. Dat was voor jongerenclub Real 60. We verdienden met het optreden 72,50 gulden.

Op 7 april werden we uitgenodigd door de landbouwschool voor een concert in Hotel Hofsteenge in Rolde. De caféhouder zei toen: niet zo hard! Maar ja, het geld, 125 gulden kregen we van de landbouwschool”.

‘Beat in de stal’
Doedens heeft nog een krantenknipsel uit die tijd. “Op zaterdagmiddagen oefenden we in de stal van mijn vader”. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot, blijkt uit de tekst ‘Een van de stiertjes gooide roet in het eten en zag een gitaar aan voor voederbiet’. Wat leidde tot de woordspeling in de kop: ‘Beat in de stal’.

“Ons genre was rythm en blues. À la The Stones en Van Morrison. Geen Nederlandstalig. Het was een mooie tijd”.

Andere tijden
Het zijn andere tijden. Lottie, de dochter van, zal in de voetsporen treden van haar vader. Van ’s morgens 10.00 uur tot 14.00 uur is ze te zien en te horen in het centrum van Eelde met de band EL Jackson. Het genre: country, rock and roll en Americana.

Er worden nummers gespeeld van artiesten als Johnny Cash, Janis Joplin, Wanda Jackson, Tammy Wynette, Elvis, CCR, Chuck Berry, Rolling Stones en Mink de Ville.

Op de foto (gekregen van Henk Doedens) staan The Head Hunters.