Stormloop op boekenmarkt en veiling

De Ol Eel boeken-en platenmarkt -met als extra attractie de veiling- was een klinkend succes. De vele boeken gingen als warme broodjes over de toonbank. En op de schilderijen van wijlen Roel Bekkering werd flink geboden. Mede dankzij veilingmeester Marcel Thijsen. Een impressie van een uiterst succesvolle Hemelvaartsdag.

In de vroege uren is het dringen geblazen in het historisch centrum. Bezoekers uit alle windstreken snuffelen in de boekendozen. “Hest dat bouk van Pelleboer al?”, roept een vrouw door de telefoon. Even later: “En dat Ol Eel -bouk met dorpsverhaolen?” Voor een prikje zegt de persoon aan de andere kant van de lijn meteen ja. Op een tafel ligt een groot deel van de historische collectie van Hans de Jong. Er zitten zeldzame exemplaren bij, zoals een boekje van Goethe uit 1968. Er zit werkelijk van alles bij. Een oudere man bladert in een stripboek van Lucky Luke. Op het overdekte terras buiten zitten een man en vrouw. “Wie kommen oet Aodorp”, zegt de man in sappig Grunnings, maar mien vrouw komt oet Eel”. Elk jaar gaan ze naar het boekenevenement. “We leveren ook weer boeken in, zo is het een mooie ruilhandel.” Het paar komt ook voor de veiling en dacht dat die om een uur begon. “Ik heb naast Roel Bekkering gewoond en mijn schoolvriendin woonde er tegenover”, vertelt Geesje Tuinema. “Zij is naar Alkmaar verhuisd en mijn andere vriendin naar Gieten. Ze komen ieder jaar ook naar de Jaarmarkt”. Jan Hommes en zijn vrouw Beppie zijn er ook. “Ik bin hier niet veur de bouken, maar veur de entourage”. Toch kan de bekende kweker de verleiding niet weerstaan om even in de collectie oorlogsboeken te kijken. Dan de veiling, die geheel in stijl is. De net ‘beëindigde’ notaris Nico Harms heeft een hoge hoed op, assistent-veilingmeester Roelof Huizing, keurig in pak en de echte veilingmeester is burgemeester Marcel Thijsen. Veel bezoekers komen speciaal voor de veiling. Voor de verkoop begint wordt ook de catalogus van schilderijen van Roel Bekkering omhooggehouden. Deze kost 5 euro. “Maar het mag ook meer”, roept Thijsen, die zich als echte veilingmeester ontpopt. Hij weet het vooral goed te verkopen. Als Huizing uitlegt dat de werken een nummer hebben, om te beginnen 2322, gaat Thijsen eroverheen: “voor mij is hij nummer één”, waarmee hij ‘de boer die schilderde’ bedoelt. Thijsen prijst het werk aan als Drents landschap terwijl het toch echt een strandtafereel is. Een stel biedt zelfs tegen elkaar op. Martha Veldkamp is de gelukkige, na een bod van 85 euro. Wat een start! Bij het tweede schilderwerk, schaatsen bij Katsloot, krijgt Thijsen het publiek aan het lachen. “Een prachtig stuk Eelde zonder appartementen waar u zo tekeer over gaat.” Vervolgens: “dit moet minimaal 50 euro opleveren. Die winters komen niet terug. Deze zie je niet bij Ikea of Hema.” Nog 35 te gaan. Huizing wil de vaart erin houden en noemt bij het volgende schilderij de lijst ‘goudkleurig decoratief’. Ook wethouder René Kraaijenbrink, met pet, wil tempo, maar wordt op de rem getrapt. “Als er meer geboden worden scheelt dat de gemeente in huisvestingkosten”, doelend op het mogelijk toekomstige onderkomen van Ol Eel in de Notenkraker. Thijsen is niet te houden. “Olieverf op doek, alleen al het materiaal is 30 euro waard.” Even gaan de bedragen naar beneden (bij een portretschilderij: “is er iemand die er in 1966 zo uitzag?”), maar dan komt het grotere werk. De oude koeienstal van Bekkering. Het bod gaat al snel boven de 100 euro. De hamer tikt 155 euro aan! “En dit is een soort Vincent van Gogh, die is 15 miljoen waard, maar daar begin ik niet mee hoor”. Het blijft maar doorgaan. Binnen profiteren mensen van de rust en houdt de boeken en platenverkoop aan. Ook Hanneke Wiersema en haar man vinden nog een pareltje. Grootjans, één van de verkopers: “Het is veul drokker dan vorig jaor. We hebben gien tijd om aodem te haolen.” Maar ze zetten door, het is allemaal voor het goede doel van Ol Eel, dat alleen al gezien de drukte van vandaag nodig toe is aan een verhuizing.

Bij de foto’s:

Alsof hij nooit iets anders gedaan had, veilde burgemeester Marcel Thijsen de Bekkering-collectie van Historische vereniging Ol Eel

Dit stuk moesten Frederique van Baal en Niels Oenes beslist hebben. Schilder en Boer Roel Bekkering schilderde zijn zoon in de eigen stal met koeien, waar nu het pas geopende Bed & Breakfast ‘Bij de Pinken’ is gevestigd.

 Naast de veiling was ook de boeken- en platenmarkt een succes (Foto’s: Jan Willem van Bruggen)