De gouden handen van de vereniging

Stel je eens voor, een vereniging zonder vrijwilligers. Wat blijft er dan over? Op de bescheiden vraag om eens de dinsdagochtendgroep van VV Actief in het zonnetje te zetten, zeggen we natuurlijk geen nee. Het is een mooi stel, met altijd een lach op het gezicht. Na de door onze voetbalverslaggever treffend geschreven ‘klinkende overwinning’ op TLC is de lach nog iets breder.

“Vandaog is er gien voetbal heur”, wordt de verslaggever gewezen. De toon is gezet. Het is nog geen half negen (de heren werken volgens een strak schema) of de bestuurskamer zit al propvol; zo’n vijftien mannen, bijna de gehele groep. Het is Voetbal Inside in het kwadraat. “We gaan met de bolderkar door het dorp”, wordt al optimistisch geroepen, over het eerste van Actief, dat bovenaan staat. “Ho ho, VVK is er nog en De Wilper Boys, kiek maor naor PSV”, tempert een ander het optimisme. ‘Technisch directeur´ Harrie Nijland pakt de stand erbij, die hij op een kladpapiertje heeft staan. “De belangrijkste man moet nog komen”, wordt dan geroepen. Het is Jannes Mulder. Iedere dinsdag zijn ze er, een man of vier komt ook op vrijdag. Er is een heus werkschema. De heren kregen onlangs de complimenten van een sponsor voor het schone reclamebord. “Dat is vaak de klacht van een sponsor, dat de borden nooit schoon zijn. We doen het ieder jaar, na afloop van de competitie”, zegt Henk Roevros. “En Jannes maait iedere week het kunstgras”, komt erachter aan. Voetbalhumor van de bovenste plank. Over dat kunstgras, daar zijn de heren het niet allemaal met elkaar eens. “Voetbal leerde je vroeger op straat, op klinkers, die niet vastlagen”. Als we dan over Messi beginnen, daarover is minder verdeeldheid: “hij is gewoon de allerbeste”. Al heeft dat volgens de insiders ook te maken met het feit dat de tegenwoordige voetballers bezig zijn met aspecten als voeding, waardoor het niveau hoger is. Het gaat van de hak op de tak. “Hoe was’t in Berlijn Henk?”

Genoeg gepraat, de handen gaan dan uit de mouwen. Wat moet er allemaal gebeuren? “De schoonmaakploeg kijkt wat er beschadigd is”, legt Roevros uit. Tevens is er de edele taak om de stand bij te werken. Een klusje voor Harry Nijland, die dit doet met plakkertjes. Anderen houden zich bezig met de velden. En in de kantine worden de stoelen van de tafels gehaald. Tussen de bedrijven door wordt er alweer gekeken naar de volgende competitieronde: “Gao je ok met naor De Wilp?” Antwoord: “dat hangt een beetje van het weer aof”. De meesten zijn er wel bij de thuiswedstrijd. Ze zijn maar wat trots dat Actief 1 de weg naar boven weer heeft gevonden. En dan weer die voetbalhumor. Over Pieter, die de jongste is van het gezelschap. “Je moet wel eerst door de ballotagecommissie en proeftijd. Jannes Mulder zit er nog in”. De oudste vrijwilligers zijn Luit, Wim en Hans, allen bijna 76.

Hoogtepunt

Roevros: “Het is een saaie bedoening eerst, het hoogtepunt komt straks: de koffie”. En dat andere hoogtepunt, de ‘kampioenswedstrijd’ van zondag tegen TLC, daarover wordt nog lang nagepraat. Het was feest in Eel. RTV Drenthe maakte sinds mensenheugenis weer eens beelden. “We hebben de uitzending vaak herhaald”, klinkt het. Smetje op het feest waren de prachtige rood-wit gestreepte tenues, die van tevoren besmeurd waren met geel spul en daar was de wasmachine niet blij mee. Daardoor werd er gespeeld in on-Actiever kleur grijs. Dan is hij er eindelijk. “Jannes!”, roept iedereen, alsof het de volkszanger zelf is. Nee, het is ‘nummer 18’ van de club. Dan weer serieus. “De eerste jaren deden we alleen de buitenkant, een schoonmaakbedrijf maakte het binnenste gedeelte schoon. Dit scheelt in de kosten”, weet Roevros. “Vrijwilligers zijn de belangrijkste sponsoren”. Om half tien is het koffie drinken. Jannes Mulder zet alvast de bekertjes neer. “Kan het niet wat sneller?”, krijgt hij te horen. “Je ziet wel het verschil in tempo, ach we krijgen subsidie voor Jannes, anders was hij al eerder weg.” Het gaat van kwaad naar erger. George wordt genoemd als ‘chef van de ramen’. “Hij heeft geen ladder nodig.” Ook Adib doet vrolijk mee. De van origine Syriër is helemaal opgenomen in de groep. “Ik was vroeger elektromonteur. Jullie nodig vrijwilligers?”, vertelt Adib de aanleiding in goed Nederlands, ook al staan de woorden wat door elkaar. “Ik ben er blij om. Ik kom uit Syrië, maar ben Nederlander.” Zeker als hij verder gaat over Elfstedentocht en vrijwilligerswerk bij corsowijk Nieuwe Akkers. “En zondag kijk ik voetbal. Ja, ik ben goed ingeburgerd.”

Zwabbern

De tijd gaat langzaam. In de bestuurskamer wordt zittend gedweild, terwijl Harrie Nieland de bouwtekeningen aanschouwt. “Zullen we gewoon om Harry heen zwabbern?” Dan moet het hele stel nog op de foto. Maar één persoon is er nog niet, Henk Laning, die van het achterste gedeelte moet komen, gewapend met prikstok en container. Die container zit helemaal vol met rotzooi. “Dat is mooi, dat betekent dat we een hele goede omzet hebben gedraaid”, komt hij verrassend uit de hoek. Je kunt zeggen van Jannes Mulder wat je wilt, maar hij neemt wel het voortouw. Als een voorzitter geeft hij een toespraak. En vergeet Jan Wekema niet te noemen, die in het ziekenhuis ligt en een kaart tegemoet kan zien. En dan is hij reisleider. Bescheiden als altijd. “Het reisje van Douwe en mij. Sommigen beginnen met ik, maar ik niet”. Wat voor reisje moet dat worden? “We dachten aan EO-Jongerendag, maar dat werd niks.” Dan presenteert de reisleider het programma: 21 mei, vertrek 7.45 bij Café Boelens. Het wordt een Suuderzeetocht. “Is dat maar een dag dan?’, vraagt eentje, die het omvangrijke programma bekijkt. “Er zal wel veul waoter in veurkomen”, denkt een ander. “Ik neem wel een handdouk met”. Dan is er eindelijk koffie. En zelfs gebak. Aan de bar hangt een tekstbordje. ‘Bij ons in de voetbalkantine juichen we voor de goals van ons cluppie, scoren graag een biertje, nemen de wedstrijd nog even door en krijgen we trek in een vette hap. Zou het hier niet kunnen draaien zonder onze vrijwilligers’. Treffender kan niet.

Op de foto:

De dinsdagmorgenploeg van Actief: Harry Nijland, Wim Kemkers, Pieter Wit, Douwe Gaaikema, Jannes Veenhuis, Pieter Gjaltema, Henk Roevros, Klaas Boer, Henk Laning, Koen Bont, Luit Hummel, Jannes Mulder, Hans Dekker, Wim Dussel, Adib Khalaf. Niet op de foto: George Bakker, Jan Wekema en Lammie Vrieling.