De gemeente Groningen maakte gisteren bekend haar aandelenpakket aan de vier andere aandeelhouders aan te bieden. Dat is volgens de afspraak binnen de club van aandeelhouders: als een van de partijen ervan af wil, moet ze die eerst aanbieden aan de overige partijen. Assen houdt haar aandelen voorlopig nog even vast. Die gemeente wil wachten totdat de nieuwe Raad van Commissarissen van GAE gekeken heeft naar de aandelenstructuur.

Wachten op beter moment

“Ik heb ook gezien dat Groningen de aandelen actief aanbiedt. Maar wij wachten op een beter moment. En dat is volgens ons het moment dat het onderzoek klaar is wat nu loopt naar de verdeling van alle aandelen in vliegveld Eelde, en of dat anders moet”, aldus wethouder Roald Leemrijse van Assen.

Groningen en Assen willen al jaren van hun aandelen af, maar de aandelen in het vliegveld zijn niets waard. Sterker nog, de verwachting is dat de gemeente Groningen alleen van haar aandelen af kan komen, als ze een afkoopbedrag op tafel legt. Mocht Groningen erin slagen haar aandelen ‘voor nul’ kwijt te kunnen aan de rest, dan wil Leemrijse ‘uiteraard ook aan tafel zitten’: “Onze raad heeft al eens gezegd ‘stoot de aandelen maar af’, maar afgesproken is dat we dat op een goed moment doen.”

Vijftien jaar geleden namen vijf noordelijke overheden gezamenlijk de aandelen over van het rijk, dat tot die tijd tachtig procent van de vliegveldaandelen in bezit had. Naast Assen (10 procent) en Groningen (26 procent), waren dat de gemeente Tynaarlo (4 procent) en de provincies Drenthe (30 procent) en Groningen (30 procent).

Kosten geld

De gemeenten Assen en Groningen hebben er de laatste jaren geen geheim van gemaakt dat ze het liefst de aandelen willen afstoten. Die leveren niks op, maar kosten juist geld. Het aandelenpakket verplichtte ze twee jaar geleden al tot miljoeneninvesteringen om het vliegveld in de benen te houden. Zo werd er besloten tot een gezamenlijke investering van 46 miljoen om Eelde voor een gezonde toekomst ‘de toegangspoort van het noorden’ te maken.

Maar al snel kwam de eerste tegenvaller, want vorig jaar stopte Nordica met vluchten van Eelde naar Kopenhagen en München, vluchten waarmee het noordelijke vliegveld juist met de rest van de wereld verbonden werd. Een nieuwe Raad van Commissarissen bekijkt nu in hoeverre Eelde kan samenwerken met Schiphol en wat het betekent als aandeelhouders eruit willen stappen.

 

Bron en foto: rtvdrenthe.nl