Meteen doen, vindt GroenLinks in de gemeenteraad van Tynaarlo van het plan om plaatsnaamborden een Drentse ondertiteling te geven. De raad praat er dinsdag over.

GroenLinks heeft een brief van het anonieme Comité Drents op Stee op de agenda gezet. Drents op Stee verandert elk jaar een paar plaatsnaamborden in de provincie door er een strook overheen te plakken met een Drentse ondertitel. Ze willen dat gemeenten hiermee hun trots op de streektaal tot uitdrukking brengt.

Ludieke actie

,,We gaan het onderwerp dinsdag met een ludieke actie in de raad onder de aandacht brengen’’, kondigt fractievoorzitter Klaas Kuipers aan. ,,Ik verklap nog niet wat. Maar het heeft een serieuze ondertoon. De streektaal is onderdeel van onze identiteit. Het geeft iets aan als je als gemeente er wat mee doet.’’

Buurgemeente Noordenveld is Tynaarlo al voorgegaan. Nieuw-Roden kreeg Nei-Roon als ondertitel mee. Hier betrof het een initiatief van inwoners, dat steun kreeg van de gemeente. B en W van Noordenveld wachten verder af wat voor initiateven er verder komen uit bijvoorbeeld Paais, Nörg en Veenhoezen. ,,Dat moet Noordenveld zelf weten, wij willen hier zelf aan de slag’’, zegt Kuipers.

Omslag van het boek

Drents lezen op basisschool

Klaas Kuipers zegt in zijn vierkoppige fractie de enige echte Drent te zijn, de rest is import. ,,Maar ook mijn fractiegenoten merken dat de streektaal leeft. Stien Veenstra bijvoorbeeld heeft een dochter op de basisschool en zij kwam enthousiast thuis met een boekje uit de schoolbibliotheek in het Drents. Het Nedersaksisch, waarvan het Drents deel uit maakt, heeft ook een officiële erkenning gekregen als streektaal. Het is dus meer dan een dialect.’’

Het Drents staat ook bij taalkundige onderzoekers in de belangstelling. Zo heeft Abel Darwinkel ‘Op Stee’ geschreven met een overzicht van alle Drentse plaatsnamen. Niet over alle plaatsnamen is consensus, zo komt behalve Vreis ook Vreeis voor. Ter Aord heet ook wel Traord en ook laat Darwinkel in het midden of het Schipbörg dan wel Schebörg moet zijn.

Anoniem

Drents op Stee wil graag anoniem blijven, want hun acties moeten de streektaal in het zonnetje zetten, niet de leden van het comité zelf. Doel is het Drents meer zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Drents op Stee hoort het graag als gemeenten of individuele personen daar ideeën over hebben.

 

Bron, foto en illustratie: dvhn.nl