Vrijdagavond, heel Eelde, Paterswolde en Eelderwolde zit in de steile afslagzaal van de Bloemenveiling. Heel de gemeente? Ja, bijna iedereen is er: bijna 300 bij het Corso betrokken mensen zijn in spanning bijeen voor de keuze van het ontwerp van hun corsowagen.

Tweeëntwintig ontwerpen, van 14 ontwerpers, staan uitgestald op veilingwagens. Maquettes, schetsen en tekeningen geven een beeld van hoe het aanstaande corso eruit gaat zien. Het thema is “Het witte doek”. We zien dan ook filmtitel, acteurs en zelfs een wagen die de aftiteling kan zijn. Maar ook schilders, schilderijen, stillevens (immers ook met witte doeken) zijn te bewonderen. En platenhoezen, waarschijnlijk met filmmuziek. De avond verliep volgens het vaste patroon: eerst werd de volgorde van de wagens bekend gemaakt: wijk Rondom de Wieken mag dit jaar starten, omdat ze vorig jaar de laatste wagen waren. Daarna kwamen een voor een de vertegenwoordigers van de wijken naar beneden om hun nummer te trekken voor het kiezen van ontwerp. Toen was er pauze, waarin er briefjes werden opgehaald waarop de keuze voor het thema van het corso van volgend jaar en de loten gekocht konden worden.

 Het echte werk

Na de pauze kwam het echte werk: de keuze van het ontwerp. Wijk Centrum mocht als eerste en koos Finding Nemo van de beginnende ontwerper Chris Huisman. Dit ontwerp hadden veel wijken als eerste op hun lijstje staan. Gelukkig bleef er voor veel wijken hun tweede keuze over. De laatste twee wijken, Hooiweg Schelfhorst en Paalakkers (winnaar van vorig jaar), vroegen een time-out, om uit de overgebleven ontwerpen een nieuwe keuze te maken. Hooiweg Schelfhorst kwam op “Huub Stapel” uit, van Berend Arends. Paalakkers koos “Dances with wolves” van Egbert Boerma.

Na deze keuzeronde was er de verloting, waarbij Hans Roelofs in zijn eentje twee keer twee VIP-arrangementen voor het corso wist te winnen. Bij het napraten bleek wijk Paalakkers de teleurstelling al weer te boven. Eerst maar eens de film gaan kijken, en dan maken ze er gewoon iets moois van, aldus de voorzitter.